Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да, трябва да чистите пъпа си. Ето как да го направите най-добре

10 януари 2023, 17:15 часа

Безразборното прокарване на сапунена кърпа по корема може да е достатъчно за почистване на повърхността на кожата, но правилното почистване на пъпа изисква малко повече внимание и грижа. Детайлите зависят от това какъв е вашият пъп. Хората с външно пъпче може да се радват, защото процесът на почистване е по-лесен за тях. Експертите са единодушни, че единственото, което трябва да направите, е да насапунисате кърпа и внимателно да почистите пъпа си. Сапунът и кърпата за миене могат да се използват, но може да ви трябват малко по-специализирани инструменти, а именно памучен тампон и малко алкохол за търкане. Преди да влезете под душа, намажете памучния тампон със спирт и деликатно почистете всички гънки на пъпа си. Ако тампонът се замърси бързо, добре е да го смените с нов.

Формата на пъпчето издава колко ще живеем

След като приключите, повторете процеса с вода, за да се отървете от излишния спирт. Това ще ви помогне да предотвратите изсушаването на кожата. Тъй като алкохолът може да бъде тежък за чувствителната кожа, някои лекари препоръчват да се придържате само към сапун и вода. Няма медицински предписания, които да изискват да почиствате пъпа си с определена честота. Дерматолозите препоръчват на пациентите си да почистват пъпа си ежедневно под душа с нежен сапун и вода. Други източници твърдят, че един до два пъти седмично са достатъчни. От само себе си се разбира, че ако започне да мирише странно, определено ви предстои почистване.

Стягане, гълтане и напъване на корема - правилата на пъпа

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО НЕ ПОЧИСТВАТЕ ПЪПА СИ?

Неприятната миризма не е единственият проблем, който мръсният пъп може да предизвика. Тези малки гънки са перфектното място за бактериите. Влагата има тенденция да се натрупва там и зоната става като блюдо за тях. Само това е достатъчно, за да предизвика инфекция. Мазнините, мръсотията, кератинът и други подобни вещества също могат да се натрупат с течение на времето и да се превърнат в твърд кафяв или черен камък, известен като омфалит или камък на пъпа. Консултирайте се със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес