Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черна лимонада? Полезна ли е тя?

13 декември 2021, 12:35 часа

Нашумялата напоследък черна лимонада, чиито снимки изпълват профилите на известни личности в Instagram, е напитка, около която има много шум и която счита за изключително полезна за здравето. Може да я закупите готова или да си я приготвите сами, но преди да решите да я включите в дневния си режим, опознайте я.

Какво представлява черната лимонада и от какво се приготвя?

Тази лимонада съдържа лимони и активен въглен, от който получава тъмния си цвят. Активният въглен е известен с употребата си в медицинската практика като средство за улавяне на токсини, химикали и вредни вещества. Потребителите на черна лимонада споделят, че пият напитката, за да детоксикират организма си и да подобрят здравословното си състояние.

Полезна ли е черната лимонада?

Ползите за здравето са в няколко направления – детоксикация, намаляване на нивата на лошия холестерол, премахване на химикали и вредни вещества, попаднали в тялото чрез храната, освежаване, снабдяване на организма с щедри дози витамин С, подобряване на функциите на жлъчката, справяне с махмурлука. Домашната лимонада, приготвена с вода и лимон, е изключително полезна напитка, но такава ли е наистина и черната лимонада?

Добавянето на активен въглен е изключително благоприятно за определени болести и състояния, но далеч не за всички хора. Макар полезна в определени ситуации, с нея не бива да се прекалява и трябва да имате предвид следното – ако приемате лекарства за хронични заболявания, то черната лимонада ще попречи на действието им, тъй като активния въглен ще абсорбира много от активните им вещества.

Хората, приемащи медикаменти за хронични болести, следва да не консумират черна лимонада и да се ограничат до обикновената, която доставя на организма витамин С, електролити, минерали, подпомага храносмилателните процеси, естествен антиоксидант е, справящ се с увреждащото клетките действие на свободните радикали, и чудесно освежава и хидратира. Това прави и черната лимонада, тъй като тя също съдържа вода и лимон, но за разлика от обикновената не се препоръчва за прием от всеки.

Освен хората, приемащи медикаменти, черната лимонада не се препоръчва и на страдащите от дефицит на витамини и минерали особено по време на храна. Ако пиете черна лимонада с плодовата си салата, то опасността активният въглен в нея да абсорбира полезните витамини и минерали от плодовете е реална. Ето защо се препоръчва да не я пиете по време на хранене или в интервал от няколко часа преди и след храна, богата на витамини и минерали.

Въгленът обаче е полезен за други. Той има способността и да намали газовете и подуването, да се справи с болка и тежест в стомаха и дори може да подобри здравето на сърцето. Решението за прием на черна лимонада следва да се извърши индивидуално.

Какъв е вкусът на черната лимонада?

По вкус тя почти не се различава от обикновената лимонада, защото черният въглен е безвкусен и не променя свежия аромат на напитката.

Как да си я приготвите вкъщи?

Необходими са ви само 4 чаши вода, половин чаша прясно изцеден лимонов сок, естествен подсладител, тъй като е много по-нискокалоричен от захарта и по-полезен от нея, и една капсула активен въглен. Всичко се разбърква и лимонадата е готова.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес