Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдни вечер – традиции и обичаи, които всеки трябва да знае!

21 декември 2022, 10:28 часа

Бъдни вечер е сред най-светлите празници за християнското семейство. Една от най-важните традиции, които се спазват и до днес, е свързани с подреждането на трапезата за Бъдни вечер. На нея се поднасят единствено постни ястия. Те трябва да са нечетен брой – 7, 9, 11 и т.н.

Традициите повеляват денят да започне с паленето на дръвника. В пещта се слага да гори 3 –годишно дъбово дърво, отсечено от млад момък. В зависимост от това дали има или няма искри, се предсказва каква ще е годината. На сутринта домакините разравят жарта, за да видят колко пепел се е образувала.Ако тя е много, годината ще е плодородна.

Някои от храните се поставят на трапезата, за да могат да прогонят злите духове. Става въпрос за чесън, мед, орехи и лук.

Най-старата рецепта за варено жито за Бъдни вечер

По орехите може да се разбере дали през годината ще има болести или здравето на цялото семейство няма да бъде засегнато. Ако ядката е цяла, годината ще е здрава. Ако е изгнила, годината ще е тревожна и с болести.

Вечерта се сяда рано около трапезата. Никой не трябва да става от нея. Ако това се наложи, става се много дискретно и с приведена надолу глава.

В четирите ъгъла на стаята се поставят орехи, за да могат да се осветят краищата на света.

Най-възрастният член от семейството чете молитва и прикадява масата. Първото парче се оставя за Богородица. Ако парата е в него, това значи, че годината ще е много богата и плодородна.

Хората, събрали се около масата, трябва да опитат от всяко едно ястие, за да им върви през година. Трапезата не се вдига вечерта. Вярва се, че през нощта покойниците идват да се навечерят.

Това са част от традициите и обичаите, свързани с един от най-светлите празници – Бъдни вечер!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес