Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойлерът тече - Опасно ли е?

09 ноември 2023, 15:04 часа

Монтирането на филтър за омекотяване на водата не предотвратява образуването на котлен камък върху нагревателните елементи на бойлера и появата на ръжда по тялото му. За интензивна употреба експертите препоръчват да използвате бойлери с нагревателни елементи от неръждаема стомана и мед. Процесът на идентифициране на теч е доста прост и включва визуална проверка на устройството.

Каква е причината бойлерът да тече:

·         Неправилен монтаж на бойлера.

·         Нарушаване на инструкциите, предоставени от производителя.

·         Нередовна смяна на магнезиевия анод.

·         Липса на функция за изхвърляне на излишната вода.

·         Повреда на предпазния клапан.

Защо бойлерът издава звуци - ето каква е причината!

Неправилен монтаж на бойлера

Монтажът на всякакви домакински уреди трябва да се извършва от специалисти, само ако имате специални умения в определена област, можете да ги монтирате сами. По-нататъшният му експлоатационен живот зависи от монтажа, свързването и първото включване на устройството. Преди да монтирате бойлера, трябва да вземете решение за неговото местоположение и да подготвите необходимите инструменти (нивелир, ролетка, ударна бормашина, монтажни куки, филтър за предварително пречистване на водата, електрически ключ, входове и кранове).

Нарушаване на правилата при монтаж

Основните правила при монтажа на бойлера:

1.       Избор на правилните инструменти и свредла за пробиване на стени. Тъй като обемите на бойлерите не са малки (от 50 л до 100 л) и трябва да бъдат добре закрепени, изборът на инструменти играе важна роля в целия процес. Изборът на обем на бойлера се определя от броя на хората, които го използват.

2.       Изчисляване на височината на монтаж. Трябва да се извърши, като се вземат предвид всички допълнителни части, така че да пасват и да не пречат на използването на устройството. Котелът трябва да се монтира на носеща стена.

3.       Правилно свързване към водопровода. Необходимо е да се поддържат плътни връзки, за да се избегне изтичане на тръба.

4.       Свързване към електрическата мрежа със заземяване на уреда. Това правило е много важно и изисква консултация с електротехник - в противен случай може да възникне късо съединение в окабеляването.

Основната грешка при монтажа е липсата на налягането във водоснабдителната система. В действителност, поради скокове във водното налягане, херметичността на тръбите и резервоарните системи може да бъде нарушена и може да предизвика теч.

Ако бойлерът тече отгоре и не сте открили физическа повреда, сменили сте магнезиевия прът навреме и инсталацията е извършена от професионалист, тогава е необходимо да извършите пълна диагностика на устройството, да го поправите или смените .

Когато бойлерът тече близо до температурния сензор, сменете уплътнението, като увеличите неговата плътност.

Може ли да гръмне изключен бойлер?

Нарушаване на правилата за работа

Процесът на включване на бойлера е прост, но последователен. Трябва да се знае, за да се избегне изгарянето на нагревателните елементи и образуването на течове. Преди да започнете да използвате бойлера, внимателно проучете инструкциите за неговата работа и ги следвайте.

Ако бойлерът капе отдолу, тогава връзката на захранващите канали най-вероятно е нарушена. За да премахнете течовете, е необходимо да затегнете тръбните връзки и да проверите тяхната плътност.

Бойлерът тече - Опасно ли е?

Течът е опасен и може да предизвика късо съединение или токов удар. При установяване на пробит водосъдържател се предприема смяна на бойлера.

Бойлерът винаги се изключва от електрическото захранване, като прекъсването трябва да се извърши от електрическото табло или от електрическият ключ. Целта е фазата да не достигне до мокрите части на управлението на бойлера.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес