Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бяла коса: Какво казва за здравето ви?

14 май 2023, 13:09 часа

Сребристите коси са един от най-ярките признаци на стареене. Побеляването на косата не означава, че сте по-близо до края на живота си от всеки друг на вашата възраст. Защо обаче косата ни губи пигмента си и вече не е толкова жива и мека както преди?

Защо косите ни побеляват?

Бялата коса се дължи на меланин или по-скоро на липсата на меланин. Меланинът е пигментът, който придава цвета на косата. Сивата коса има намален меланин, докато бялата коса го няма напълно. Това се случва поради постепенното намаляване на броя на стволовите клетки, които узряват, за да станат клетки, произвеждащи меланин. Учените смятат, че стволовите клетки могат да се износят, да се повредят или да загубят поддържащите системи, предназначени да ги поддържат работещи.

Вината е в гените

Побеляването на косата е свързано с етническата ви принадлежност (кавказците например са склонни да посивяват по-рано от азиатците и афро-американците), както и със семейната ви история.

Видове имунни дефицити: причини и лечение

Причини за ранно побеляване

Най-често побеляването на косата започва през 30-те години, въпреки че някои хора забелязват първите бели коси през 20-те. Ако смятате, че побелявате необичайно рано, има няколко възможни причини за това.

Тютюнопушенето, от една страна, е свързано с ранната поява на бяла коса. Факторите на околната среда като ултравиолетовите лъчи и замърсителите на въздуха  също могат да бъдат частично виновни.

Стресът е друга възможна причина за бялата коса. Изследователи, изследващи побеляването на  косата предполагат, че „свободните радикали“, увреждащи химикали, причинени от стрес, тютюнопушене, възпаление или излагане на радиация може да са отговорни за унищожаването на произвеждащите пигмент меланоцитни стволови клетки.

Проучване от юни 2021 г. от изследователи от колежа за лекари и хирурзи на Колумбийския университет открива доказателства, свързващи психологическия стрес с побеляването на косата при хората. Може би най-интересно е откриетието, че цветът на косата може да бъде възстановен, когато стресът бъде елиминиран.

В редки случаи преждевременното побеляване може да е признак на медицински проблем, като витилиго (състояние, което кара кожата да губи пигментацията си), пернициозна анемия (при която тялото трудно усвоява витамин B12) или проблеми, свързани с хипофизата или щитовидната жлеза.

Дефицит на витамини или минерали

Ниските нива на витамини и минерали могат да причинят преждевременно побеляване на косата. Например, някои доказателства сочат, че липсата на следните хранителни вещества може да причини побеляване на косата в много ранна възраст: калций, мед, цинк, витамин B12, желязо, фолиева киселина, селен.

6 храни, с които ще забравите за дефицита на калий

Дефицитът на протеин също може да доведе до загуба на пигмента на косата ви. Изследванията са установили, че вегетарианските диети могат да увеличат риска от преждевременно побеляване на косата. Ето защо е от ключово значение да се уверите, че получавате достатъчно количество протеин от диетата си.

Също така, ако начинът ви на храенене отговаря на препоръчителния дневен прием на тези витамини и минерали, можете да забави скоростта на побеляване на косата си. Някои данни сочат, че добавките на В-комплекс могат да потъмнят сивата коса. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да бъде доказано това.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес