Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безсолна извара: Най-добрият лек за здравето на черния дроб

02 септември 2024, 15:26 часа

Безсолната извара е един от най-добрите продукти спомагат за правилното функциониране и за здравето на черния дроб.

Освен добрия си вкус, безсолната извара се препоръчва на хора с проблеми с черния дроб, тъй като помага за пречистването му от отрови и токсини. Благодарение на съставките си, спомага за подобряване на здравето на черния дроб при хора, прекарали хепатит А и В.

Още: Люспи от лук: Защо никога не трябва да ги изхвърляте

Но освен за здравето на черния дроб, безсолната извара помага и за доброто здраве на целия организъм. По-долу ще научите какво ще ви накара да включите извара в ежедневните си ястия.

Здравословни ползи от изварата

Изварата е богата на протеини, калций и други здравословни хранителни вещества. Тя съдържа големи количества протеин казеин и изключително ниски нива на мазнини.

Изварата помага при отслабване

Спортистите и любителите на физическата активност я консумират често. Съдържа малко калории и много протеини. Следователно изварата засища по-бързо. Съдържа много калций, който е полезен за костите и стимулира загубата на тегло.

Изварата засища и не натежава

Казеиновият протеин, който споменахме по-горе, помага за утоляване на пристъпите на глад. Може се консумира вечер или през нощта, когато гладът ви настъпи внезапно. Леко е и не тежи на стомаха. Освен това протеинът е съчетан с аминокиселини, които поддържат тялото подхранено и защитено.

Източник на витамини от В комплекс

Експертите потвърждават, че изварата е отличен източник на витамини от група В, които помагат за здравето на сърцето, черния дроб, храносмилането, метаболизма, мозъчната функция и др. Когато ядете извара, тялото се снабдява не само с витамин B12, но и с рибофлавин, ниацин, фолиева киселина, пантотенова киселина и тиамин.

Изварата е източник на пробиотици

Изварата е богата на добри стомашни бактерии, същите, които се намират в киселото мляко. Това я прави отлична храна за хора, страдащи от храносмилателни проблеми.

Хранителната стойност на изварата

Хранителният й профил е богат, но зависи от вида на използваното мляко и сол. В количество от 226 грама извара, произведена от нискомаслено мляко ще намерите:

  • 163 калории
  • 28 грама протеин
  • 6,1 грама въглехидрати
  • 2,3 грама мазнини
  • 30% от препоръчителната дневна доза фосфор
  • 30% от препоръчителния прием на натрий
  • 29% от препоръчителната доза селен
  • 24% от препоръчителната дневна доза витамин B12
  • 22% от препоръчителната дневна доза рибофлавин
  • 14% от препоръчителната дневна доза калций
  • 7% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина

Още: Природни средства: Ползи за здравето от листата на ябълката

Експертите посочват, че изварата съдържа достатъчно количество витамини В1, В3, В6, А, но също така желязо, магнезий, цинк и мед. Трябва да се консумира редовно, заедно с други здравословни храни.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес