Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автентична рецепта за гръцка мусака

17 март 2021, 11:05 часа

Днес ви предлагаме автентична рецепта за приготвяне на гръцка мусака. Това ястие е типично за нашите ширини, но в южната ни съседка се приготвя по по-различен начин.

Това са необходимите съставки:

1 патладжан

2 тиквички

3-4 домати

5 картофa

250 мл зехтин

500-600 гр кайма (агнешка или телешка)

300 гр настърган кашкавал (традиционно се използва кефалотири, но може да се замести с всяко твърдо сирене като пармезан)

сол, черен пипер и риган на вкус

За заливката са ви необходими:

2 супени лъжици брашно

50 гр масло

2 яйца

2 супени лъжици мляко

индийско орехче на вкус

Стъпки в приготвянето на мусаката:

Отрежете горната и долната част на патладжана, обелете го и го нарежете на вертикални тънки филийки. Оставете го настрана. Повторете процедурата и с тиквичките.

Нарежете обелените картофи на филийки и ги запържете за 10 минути в голям тиган с предварително загрят зехтин. След това запържете тиквичките в същото масло в продължение на 7 минути, а след това и патладжана. Зеленчуците трябва да се пържат от двете страни, като се поставят в тиган на един слой. Веднага след запържването поставете зеленчуците в гевгир или хартиена кърпа, за да премахнете излишната мазнина. Всеки запържен зеленчук съхранявайте в отделна купа. Всичко това трябва да се прави много внимателно, за да не се наруши формата на запържените зеленчуци.

Първо поставете картофените филийки в тавата, в която ще печете мусаката. Посолете ги леко и прибавете към тях малко черен пипер. След това прибавете настъргано сирене и част от кайма. Внимателно загладете с лъжица или шпатула. Вторият пласт се състои от филийки патладжан, към които също се добавя сол и черен пипер. След това се поръсват със сирене. Най-горният пласт включва тиквички, сирене, кайма и сирене.

Пригответе бешамела, който се използва за заливка. За целта разтопете маслото на слаб огън, като разбърквате непрекъснато, добавете към него брашното и разбъркайте, за да не се образуват бучки. Продължавайки да бъркате, прибавете млякото. Постепенно прибавете леко разбитите яйца. Сосът е готов, когато по повърхността му се появят мехурчета. Прибавете към него сол, черен пипер на вкус и индийско орехче.

Изсипете соса върху мусаката и изравнете повърхността ѝ с шпатула или лъжица. Добавете сушения риган и поръсете с останалия настърган кашкавал.

Печете във фурна, загрята до 180 градуса, за 15-20 минути. Оставете мусаката леко да се охлади, след което я нарежете на парчета и сервирайте.

Приятен апетит!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес