Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аспиринът прави краставиците по-сладки - мит или реалност ?

11 юли 2023, 17:21 часа

Доста градинари отглеждат краставици, защото вкусът на този зеленчук е освежаващ и е много подходящ през горещите летни месеци. Много любителите на краставици правят всичко възможно, за да подобрят вкуса им. Най-често срещаното предложение за това е употребата на аспирин. Но дали аспиринът наистина прави краставиците по-вкусни и сладки ?

Поливане на доматите с аспирин - ето как го правят опитните градинари

Каква е ролята на аспирина в градинарството ?

Аспиринът се използва от много градинари, за да се увеличат добивът и контролът на различни болести по растенията. Редовната му употреба може да доведе до подобряване цялостното здраве на растенията и да насърчи техния растеж. Въпреки тези ползи, ефектът на лекарството върху вкуса на зеленчуци като краставици все още се дискутира и има нужда от още изследвания по въпроса.

Наистина ли красавиците стават по-сладки с аспирин ?

Има мит, според който добавянето на аспирин към водата с краставици може да ги направи по-сладки. Тази легенда се е появила, защото според хората аспиринът може да увеличи съдържанието на захар в краставиците и по този начин да ги направи по-вкусни и сладки. Засега обаче няма научни доказателства, подкрепящи този мит.

Какво е влиянието на растежните фактори върху вкуса на краставиците ?

Вкусът на този зеленчук се определя от различни фактори като сорт, метод на отглеждане, условия на отглеждане и метеорологични особености. Оптималните условия на отглеждане, правилното поливане и торене могат да подобрят вкуса на краставиците и те да станат по-сладки. Все още обаче учените не са открили доказателства, които да сочат, че аспиринът може да повлияе на сладкия вкус на краставиците.

Добавянето на аспирин към водата за поливане на краставици НЕ се препоръчва без подходящо изследване и съвет от опитни градинари и специалисти – агрономи.

Фантастична реколта: Как да подхраним краставиците през юли?

Аспиринът може да окаже благоприятен ефект и върху букетите с цветя

Аспиринът ще ви помогне по-дълго време да се радвате на своя букет. Една таблетка във вазата с вода ще ви помогне букетът да остане свеж за по-дълъг период от време. Противогъбичните свойства, които силициловата киселина има, забавя развитието на мухъла. Ако искате цветята ви да изглеждат добре по-дълго време, сменяйте водата във вазата редовно.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес