Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Археолози в Норвегия откриха артефакти от времето на викингите (ВИДЕО)

16 април 2020, 16:39 часа

Група археолози откри в района на норвежкия ледник Лендбрин около 1 000 артефакти, разкриващи част от живота на викингите по тези земи.

Според публикация в списанието за археология „Antiquity“, останките са открити, благодарение на климатичните промени и топащия се лед. От тях става ясно, че в периода 300 – 1500 г. от .н.е. викингите са пътували много. Тази част от Северна Европа е претърпяла период на политическа централизация, развитие на търговията и урбанизацията.

Както отбелязват учените, през 2011 г. на ледника е била открита туника, а по-късно в същия район са намерени около 800 артефакти, 150 кости и еленови рога, над 100 каменни насипи и основи на каменни съоръжения. Археолозите са открили „отломки от шейна“, бастуни, подкови и дори „предмети от ежедневието“ като туника, ръкавица, няколко кожени ботуша и части от текстилни изделия.

Специалистите подчертават, че този „изключително богат археологически материал“ показва просъществувалата дълго време система за сезонно преместване на добитъка в планинските местности и може да помогне при изучаването на планинските хребети като цяло.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес