Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антибиотиците при вирусни инфекции – полезни или вредни?

01 декември 2021, 19:10 часа

Антибиотиците са революционно постижение на медицината, позволило намаляване  на смъртността от бактериални инфекции, погубили в недалечното минало милиони хора. Безспорна е ползата им за унищожаването на микробите или потискането на растежа на бактериите, но когато говорим за вирусна инфекция, антибиотичното лечение по-скоро може да навреди, отколкото да помогне. Защо е така?

Вирусите не са чувствителни към антибиотици, те не се влияят от тях. Антибиотиците, колкото и да са важни, имат своето вредно въздействие, насочено най-вече към затрудняване на функционирането на черния дроб, потискане на добрите бактерии в храносмилателната система, която е част от имунната система, и в крайна сметка водят до потискане на собствените защитни сили на организма.

По време на вирусна инфекция е от ключово значение състоянието на имунната система на болния за справянето със заболяването. От нея до голяма степен зависят и тежестта на болестта, и изходът от нея. Приемът на антибиотици не само потиска имунната система, но влияе неблагоприятно и на храносмилателната. Антибиотичните медикаменти потискат и убиват не само лошите бактерии и патогени, но и добрите, от които тялото се нуждае. Ето защо се комбинират с прием на пробиотици. От друга страна, потисната имунна система се справя по-трудно с вируса и възстановяването е по-продължително, по-трудно.

Как се лекуват вирусните инфекции?

За лечение на вирусни заболявания вашият лекар ще ви предпиши антивирусни и симптоматични лекарствени средства, които могат да предотвратят размножаването на вируса, да засилят имунната система и да облекчат неприятните симптоми, докато организмът се бори с вируса. Не пречете на тялото да се справи, посягайки към антибиотиците, без да са ви предписани от лекар. Не  предприемайте самолечение.

Какво да правите при вирусна инфекция?

Консултирайте се с вашия лекар и изследвайте има ли бактериално наслагване. С помощта на антибиотици при тези случаи лекарите се справят с усложнения, възникващи на фона на вирусна инфекция. В случай, че няма такова бактериално наслагване, пропуснете антибиотиците. В световен мащаб употребата им често е напълно излишна, а излишната употреба може да доведе до резистентност на патогените към медикаментите. Това е изключително опасна перспектива, тъй като човечеството ще бъде лишено от възможността да лекува елементарни бактериални заболявания и те ще водят до смърт.

За да се избегне този черен сценарий, антибиотиците трябва да се приемат само по лекарско предписание, след доказана бактериална инфекция, след изследване кой е най-подходящият антибиотик за конкретния пациент, състояние и оплаквания, както и да не се преустановява приема веднага, щом пациентът се почувства добре. Медикаментът трябва да се приема толкова, колкото е предписан, и всяко спиране и замяна да бъдат назначени от лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес