Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алтернатива на кафето: Какви са ползите от цикорията и как да я пиете правилно

24 август 2024, 18:00 часа

Когато сутрешното кафе не винаги е полезно заради кофеина, който може да повлияе негативно на кръвоносните съдове и да причини дехидратация, трябва да обърнете внимание на цикорията. Цикорията може да бъде отлична алтернатива на кафето и как да я използваме правилно.

Какво е цикория?

Цикорията е напитка, приготвена от корените на растение, което някога е било смятано за плевел, но сега се отглежда активно за храна. Растението е родом от Средиземноморието, но се е вкоренило добре при различни климатични условия. Цикорията е известна като безкофеинова напитка, която има тонизиращи свойства и има вкус на кафе.

Производството на цикория включва няколко метода. Корените на растението могат да бъдат смлени и изпечени до получаване на прах. Този процес подобрява вкуса, но губи част от полезните свойства. По-натурален вариант е течната цикория, получена чрез изпаряване на екстракта от корените. Смята се за най-естествения продукт и има богат вкус. Когато избирате между прахообразна и течна цикория, по-добре е да дадете предпочитание на последната.

Цикория - лекар разкри как тя влияе на кръвното и кръвната захар

Как сами да приготвите цикория?

За тези, които предпочитат сами да приготвят напитката, процесът е следният: корените на растението се измиват старателно, почистват и изсушават във фурна при температура 80-100 градуса за 6-8 часа. След това се нарязват на тънки филийки, запичат се в сух тиган до кафяво и се смилат в блендер, кафемелачка или хаванче. Препоръчително е готовата цикория да се съхранява на тъмно и хладно място.

Ползи и вреди

Цикорията има много ползи. Тя е напълно натурална, не съдържа кофеин и има благоприятен терапевтичен ефект: дава енергия, помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на кръвната захар. За разлика от кафето, цикорията върви добре с мляко.

Има обаче и недостатъци. Цикорията може да повиши апетита, да намали кръвното налягане (което е нежелателно за хипотензивни хора) и нивата на захарта, което трябва да се вземе предвид от хора с астеничен тип. Тя също така разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до намаляване на тонуса на венозната стена и да допринесе за развитието на разширени вени и хемороиди. Цикорията не се препоръчва за употреба по време на обостряне на гастрит и на празен стомах.

Вместо кафе: 5 причини да започнете да пиете цикория

Как да пием цикория правилно?

Цикорията се приготвя лесно. Един от най-лесните начини е да изсипете чаена лъжичка цикория на прах в чаша вода (150-200 мл), да разбъркате и да добавите подправки на вкус, като канела или джинджифил. За по-интересен вариант можете да смесите две супени лъжици цикория с няколко фурми и чаша вода в блендер - получавате сладка напитка от фурми и цикория, която не само ободрява, но и ви зарежда с енергия.

В заключение, цикорията е отлична алтернатива на кафето, но е важно да се вземат предвид нейните противопоказания и да не се прекалява с употребата й. Оптималната норма е една чаша слаба напитка 3-4 пъти седмично.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес