Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако забележите тези 5 притеснителни знака, трябва да прекратите приятелството си

23 август 2021, 23:25 часа

Приятелите са едни от най-важните хора в живота ни, а приятелството е една от висшите ценности в живота на човек. Всички сме преминавали през трудни периоди и разправии с най-приближените ни, но дали си струва да поддържаме връзка с даден човек, ако негативите са повече от позитивите. Разберете дали „приятелят“ ви е използвач и е вреден за вашето емоционално състояние. Ако отговаря на всички притеснителни фактори, помислете дали не е по-добре да прекратите отношенията си. А ето кои са те:

Критикуват ви постоянно, без да умеят да приемат вашата критика

Ако вашият приятел/ка постоянно ви прави забележки без изобщо да се притеснява как бихте се почувствали, то най-вероятно има за цел само да ви нарани, а не да даде градивна критика. Искреността в приятелството е една от най-важните ценности, но тя трябва да е двупосочна. Ако вие направите конструктивна забележка на вашия приятел и тя не бъде приета адекватно, а рязко се отвърне на удара, вашият съмишленик може би е по-токсичен от необходимото и ви съветваме да поговорите открито или да ограничите контактите си с такъв тип хора.

Те трябва да са в центъра на събитията

Когато излизате навън с приятели, обикновено споделяте и щастливи моменти, и проблеми у дома или в любовта. Но ако вашият приятел не ви дава възможност да заговорите за себе си, а споделя главно нещата, които го вълнуват, то явно не е достатъчно загрижен за вас. Избягвайте тези личности и се радвайте, че не са ви дали възможност да се разкриете пред тях.

Сравняват ви с другите им приятели

Когато насреща имате токсичен човек, той всячески ще се опита да ви накара да се почувствате недостатъчни и по-зле. Може да изтъква как друг негов приятел е направил хубав жест или се е държал по-добре с цел да ви снижи спрямо тях. Премахнете от живота си всички хора, които умишлено ви карат да се чувствате зле.

Честа смяна на мнение и емоции

Ако комуникирате с вашия приятел сутринта и всичко е наред, а след това им звъннете следобед и те едва отговарят на въпросите ви – това е още една индикация за токсична личност. Когато даден човек си сменя мнението и отношението спрямо вас постоянно, то значи не сте му толкова близък и важен и е по-добре сами да се отдръпнете, за да не бивате наранявани и лъгани.

Ако вие не ги потърсите, те няма да го направят

Ако само вие предлагате да се срещате и да излизате навън, то знайте, че не сте достатъчно значим за вашия приятел и не иска да общува с вас прекалено дълго. Може само да ви използва, когато има нужда. Бъдете нащрек за такива хора и стойте настрана от тях.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес