Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ви заболи гърлото, НЕЗАБАВНО направете тези 5 неща

31 октомври 2021, 12:21 часа

Болката в гърлото е неприятен симптом, който може да се появи внезапно и да ни разконцентрира, тъй като внася дискомфорт в ежедневието. Понякога болката се появява без други симптоми на грип или настинка, което не прави лекуването по-маловажно. Има някои начини и методи, чрез които да облекчите състоянието си и да излекувате гърлото си по-бързо и ефикасно. Ето как:

Хранете се правилно

Храната понякога може да възпали или раздразни гърлото, ако е прекално люта, гореща, груба, студена. Такъв тип храна влошават и състоянието при вече съществуваща инфекция. Когато сте болни, преминете на диета, която ще щади гърлото ви – включете по-мека и топла храна.

Пюрета, варени зеленчуци, супи, бульони, извара, масло, пастети – съществува разнообразие. Продуктите трябва да са достатъчно богати на витамини, но и с известна мазнина, която да омекоти и заздрави възпалените лигавици.

Избягвайте силните подправки, но заложете на лука и чесъна – те имат антибактериално свойство, което също ще помогне за подсилването на имунната система и по-бързото ви възстановяване.

Ако нямате алергия към мед и цитруси, включете и голямо количество от тях в чайове и различни храни и напитки. Те също ще повлияят благоприятно на състоянието ви.

Пийте голямо количество течности

Гърлото бързо се изсушава особено през зимния период, а ако е възпалено дискомфортът е още по-засилен. При разболяване организмът ни губи течности, които трябва да се стараем да възвърнем. Хидратирайте се достатъчно, приемайте голямо количество топли храни и напитки.

Билковите чайове трябва да са неизменна част от вашето лечение, отвари, топли компоти, бульони, добавки към напитките – мед, лимон, джинджифил, канела също ще усилят действието им.

Комфорт за гърлото

Вече споменахме, че гърлото в този период се изсушава най-вече заради сухия въздух. Овлажнявайте въздуха у дома чрез овлажнители или стайни растения. Не препоръчваме да спите на работещ климатик.

Друго нещо, с което трябва да се съобразите, е говоренето. Избягвайте да говорите прекалено много и на висок тон, изберете тишината за няколко дни. Това ще позволи на гласните ви струни да се възстановят значително по-бързо.

Гаргара

Гаргарата е традиционен метод, изпитван и използван години назад в миналото. Този метод помага за пречистването на лигавицата от патогените, плаката и възпалителния секрет. За направата на гаргара може да използвате различни отвари от билки (подходящи са лайка, невен, бъз, липа, градински чай) или разтвор със сода.

Преглъщайте

Преглъщането може да е болезнено и дискомфортно, но е важно за пречистването на гърлото от натрупалите се микроби и замърсявания. Именно поради това таблетките за смучене са толкова ефикасни – подтикват към гълтателни движения, които спомагат този процес на пречистване. Те включват и съставки, които спомагат за по-бързото възстановяване на лигавицата. А за градинския чай е доказано, че има облекчаващо свойство върху болките в гърлото.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес