Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате ябълките да останат свежи и пресни до пролетта, съхранявайте ги по този начин

08 ноември 2022, 17:00 часа

Има няколко правила, които човек трябва да спазва, когато съхранява ябълки. Така той не само, че ще запази вкусовите свойства на плода, но и ще може да се насити пълноценно на полезните му качества.

Някои сортове не позволяват да бъдат съхранявани за дълго време. Есенните ябълки обаче могат да издържат цяла зима, без да губят вкуса и витамините си.

Имате много ябълки? Направете този вкусен сладкиш

Ако сте решили да съхранявате ябълките чак до есента, имайте предвид, че те трябва да са напълно здрави и е добре да бъдат току – що откъснато от дървото. След това трябва да ги сортирате в подходящи дървени щайги. Те са идеални за тази цел.

Има и друга тънкост при съхранението на ябълки. Доказано е, че ако ги подреждате в слама, плодовете ще останат непокътнати чак до пролетните дни. Добре изсушеното сено също върши страхотна работа.

Според някои градинари, ако искаме да запазим полезните свойства на плода, добре е всяка ябълка да се потопи в 2% разтвор калциев хлорид. Така предпазваме плодовете от изсъхване.

Щайгите не е добре да се редят директно върху пода. Преди това земята трябва да се покрие с нещо, което да изолира щайгите.

Ябълките трябва да се съхраняват на разстояние от картофи, чесън и лук, защото ароматът на зеленчуците ще им се отрази неблагоприятно. Някои избират да сложат плодовете директно в мрежи, които след това да окачат на тавана.

Това са най-съществените тънкости и специфики, свързани със съхранението на ябълки.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес