Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако искате да свалите кръвното, направете си ТАЗИ комбинация

21 декември 2021, 15:10 часа

Хипертонията е смятана за една от болестите – тихи убийци. Причината се крие в това, че дълго време може да не се индикират никакви симптоми, докато същевременно някои системи и органи в тялото понасят последиците от високите нива. Такива са например артериите, сърцето, мозъкът, бъбреците, очите и здравето ни като цяло.

Все пак, възможно е овладяване на ситуацията чрез своевременна промяна на начина на живот, лечение и консултации с лекар, извършване на редовни прегледи и изследвания и т.н. Препоръчва се консумацията на изцяло здравословни храни и напитки, а солта, захарта, алкохолът и мазните храни е препоръчително да се избягват.

Има една напитка, която да включите в ежедневната си рутина, ако искате проблемът ви с високото кръвно налягане да се потуши или значително да се подобри – вода с лимон.

По какъв начин цитрусите оказват влияние върху нашия организъм?

И по-конкретно – може ли водата с лимон да повлияе положително за балансиране нивата на кръвното налягане? Ще разберем в следващите редове.

На какво се дължат ползите от водата с лимон?

Водата с лимон ни е позната като подходяща отвара за редица болести и като помощник в отслабването. Тя понижава нивата на киселинност, предпазва ни от появата на камъни в бъбреците, както и може да допринесе за понижаване кръвното налягане.

Последното свойство можем да потвърдим, че се осъществява благодарение на лимонената киселина. Ефектите от консумацията й са свързани с отпускане стените на кръвоносните съдове, както и омекотяването им. А гъвкавостта на артериалните стени е важна за по-лесното транспортиране на кръвта до различните части в тялото.

Цитрусите са богати на витамин С, който е мощен и важен за здравето ни антиоксидант. Той успешно се бори с възникналите възпаления, а освен това, според последни проучвания, има положително въздействие и върху завишените нива на кръвното налягане. Освен това, понижава риска и от появата на болести, свързани със сърдечно-съдовата система. По мнението на някои специалисти, добавянето на вода с лимон към сутрешната рутина и консумацията и на гладно може да окаже благоприятен ефект върху хипертонията.

Трябва да кажем обаче, че ако страдате от високо кръвно, трябва задължително да се свържете с вашия лекар, както и да обсъдите дали за вас е подходящо да консумирате тази напитка. Ако вашият проблем е сериозен, не може да разчитате изцяло на народната медицина и алтернативни методи. Те биха подпомогнали назначеното от специалиста лечение и да доведат до по-бързи резултати. 

Статията е само с информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес