Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 здравословни навика, с които ще отслабнете без усилие

07 октомври 2024, 19:00 часа

Не е нужно да се измъчвате с тренажори, за да сте постоянно във форма. Можете да го направите, като просто придобиете няколко здравословни навика.

Основната причина за наднорменото тегло е заседналият начин на живот. За да изгаряте своевременно калориите, трябва да се движите по-активно. Но това не означава, че всеки трябва да се запише на спорт. Можете да свалите излишните килограми и да не позволявате да се натрупват нови килограми у дома, на път за работа и дори в офиса. Основното е да знаете как да потиснете чувството на глад и да активирате метаболизма.  

1. Обичайте стълбите. Дори да имате асансьор вкъщи или на работа, опитайте се да го използвате по-рядко. Изкачвайте се и най-вече слизайте пеша. В метрото на ескалатора не стойте отдясно, а минавайте отляво - поне няколко десетки крачки.

Още: Тази напитка ви помага да изгаряте повече мазнини, ако я консумирате в определени часове

2. Ходете повече. На път за работа слезте от транспорта една спирка по-рано и изминете разстоянието пеша. Направете същото и на връщане. Нека ви стопли мисълта, че за един час активно ходене изгаряте толкова калории, колкото за два часа на тренажори. При това безплатно.

3. Носете жълто. Цветотерапевтите са установили, че жълтият цвят има благоприятен ефект върху храносмилателните органи, като помага да се отървете от вредните продукти на обмяната на веществата, подуването и излишните килограми. Затова попълнете гардероба си с жълти вещи, а за стаята, в която прекарвате свободното си време, изберете слънчеви тапети.

4. Натиснете върху желаните точки. Проблемът с наднорменото тегло е свързан с повишен апетит и забавен метаболизъм. Съществуват точки по тялото, които могат да регулират и двете. Например трикратното натискане на точката между горната устна и носа ще ви помогне да ограничите глада.

Места, които притъпяват чувството за глад, има и зад очните ябълки. Те могат да бъдат активирани чрез леко натискане на затворените клепачи. Лесно е да се премахнат проблемите с обмяната на веществата, като от време на време се поглажда гушата - хрущялна бучка на ухото пред ушния канал.

Още: Кои са топ тенденциите във фитнеса и храненето през 2024 година?

5. Не се хранете в движение или пред телевизора. Запомнете: трябва да се храните само на масата. Ако го правите между другото, храната се усвоява лошо и се складира като мазнини.

6. Не дояждайте. Създайте си правило да оставяте последното парче в чинията си. Забравете какво са ви казвали родителите ви: последното парче е най-силното. Това е било, когато сте били дете. А сега една на пръв поглед безобидна лъжица картофи е вашият заклет враг.

7. Не отивайте в магазина на празен стомах. В противен случай трудно ще устоите на изкушението да си купите по-калорична храна. И да я изядете веднага.

8. Вземайте ароматни вани. Когато си взимате вечерна вана, капнете в нея малко ароматно масло - грейпфрут или друго цитрусово масло.

Още: 4-седмична програма за горене на калории с HIIT тренировки

Центровете на глада и на обонянието са разположени близо един до друг, така че миризмите могат да отнемат апетита ви за известно време. Това означава, че няма да искате да закусите след банята.

9. Спане на студено. Отдавна е доказано, че температура от 17-18 градуса в стаята е оптимална за метаболитните процеси. Ако искате да отслабнете, свикнете да спите при отворен прозорец или на балкона. Вземете пример от стройните британци - техните спални не се отопляват!

Между другото:

- 30 минути ходене пеша на ден е минимумът за човек, който не спортува. Но за да е полезно ходенето, е необходимо да се ходи без тежки чанти и с удобни обувки, да се следи за стойката и дишането - изправен гръб и дишане през носа.

- При спортуване първо се използва „горивото“ - гликогенът, и едва на 40-ата минута започват да се изразходват мастните депа. Затова няма смисъл да тренирате по-малко от час.

- Диетите „полугладуване“ намаляват мускулната маса, което забавя обмяната на веществата. След известно време метаболизмът се забавя дотолкова, че организмът не може да консумира мазнини, въпреки че получава много малко калории. Организмът възприема това състояние като глад, заплаха за живота и започва да складира мазнини в резерв. Ето защо трябва да се върнете към обичайния си хранителен режим - ще натрупате повече, отколкото сте загубили по време на диетата.

- Всяка физическа активност е индивидуален въпрос. Ако имате хронично заболяване, консултирайте се с вашия лекар при избора на спорт или рационална диета.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес