Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 малко известни факта за британското кралско семейство

18 март 2021, 11:01 часа

Всички членове на кралското британско семейство са публични фигури. Затова прекарват голяма част от времето си в социални събития, дипломатически приеми или пътувания в чужбина. Но въпреки тяхната честа поява на открито, хората все още не знаят много неща за тях.
Ето някои малко известни факта за кралското семейство:

1. Не могат да играят Монополи

През 2008 г. принц Андрю получава като подарък оригиналното издание на играта Монополи. Налага му се учтиво да откаже подаръка и да обясни “Не ни е позволено да играем Монополи вкъщи, защото може играта да излезе извън контрол и да стане опасно.”

2. Кралица Елизабет обича да носи дрехи в ярки цветове

Макар да се облича консервативно според етикета, кралица Елизабет предпочита да добавя цвят в дрехите си. Често може да се види на публични места с дрехи в ярки цветове: фуксия, лимон, зелено, светло синьо.

“Не мога да нося дрехи в бежови цветове, никой няма да ме разпознае” споделя пред член от екипа си. Изборът на кралицата да носи ярки цветове се определя не само от нейния вкус и стил, но и от факта, че така по-лесно ще бъде разпозната сред тълпата. 

3. Кралицата празнува 2 пъти рожден ден

Кралицата е родена на 21 април 1926 година, но предпочита тогава да празнува рождения си ден само в най-тесен семеен кръг. Но по традиция рожденият й ден се чества всяка втора събота на юни, когато времето е по-топло с тържествен военен парад. 

4. Членовете на кралското семейство не могат да бъдат докосвани от “обикновени” хора

Макар да е добре познато, това правило често се нарушава, особено по време на срещи и мероприятия с други известни хора.

5. Трябва да приемат абсолютно всички подаръци от всеки

Етикетът ги задължава да приемат всички подаръци с искрена благодарност. Съдбата на подаръците се решава от кралицата, защото всички те принадлежат на Монархията.

6. Кралица Елизабет задава тона на всички срещи

Ако имате късмета да вечеряте с кралицата, трябва да знаете, че когато кралицата приключи с яденето, всички трябва да оставят сребърните прибори и да престанат да се хранят. Това правило важи и за всички други членове на кралското семейство.

8. Кралското семейство има собствени доходи

Приходите им са от 3 основни източника: суверенната субсидия, дружеството на херцогството Ланкастър и пари от лична собственост и инвестиции.

9. Всеки, който сключи брак с член на кралското семейство, не може да се възкачи на трона

Този закон се следва от самата кралица. Нейният съпруг, принц Филип е принц консорт, който не може да стане крал. Той е от гръцки произход и няма право да стъпи на трона. Същото важи и за принц Уилям - ако стане крал, съпругата му Катрин, дукесата на Кеймбридж, ще бъде наречена “кралица консорт”.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес