Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 знака, които крещят „Неуверен съм в себе си!“

08 май 2021, 18:00 часа

Несигурното поведение е токсично и може да обърка живота ни. Ако сте малко по-наблюдателни, ще забележите знаците в поведението ви, които показват, че ви липсва увереност.

Ето някои от тях:

1. Прекалено позитивни сте

Макар да е страхотно да сте позитивни, понякога хората скриват емоционалната си несигурност зад усмивките. Хората често ги използват, за да отвлекат вниманието от неприятностите. Например, обаждате се на приятел, който е имал тежък ден. Ако той е уверен в себе си, ще ви каже откровено за неприятностите си. Ако не е, ще наблегне на приятните неща, които са се случили, за да отклони вниманието от истинските проблеми.

2. Винаги очаквате перфектни резултати

Перфекционизмът може да е резултат от ниско самочувствие. Човек, който никога не е удовлетворен от себе си, не може да приеме резултатите, които постига и се съсредоточава във всяка нова задача, която да изпълни съвършено.
Хора с ниска увереност се ядосват, ако стаята не е идеално почистена и гостите няма да се чувстват комфортно.

3. Не приемате обратна връзка

Ако сте несигурни в себе си, когато някой коментира работата ви, приемате това много лично, а не като оценка как се справяте със задачите. Като резултат от това, трудно приемате обратна връзка. Следващия път, когато оценяват работата ви, фокусирайте се върху информацията, която получавате и как може да я подобрите. И помнете, това не е лично отношение към вас, а само към работата ви.

4. За вас е важно да споделяте постиженията си

Със социалните медии е лесно да споделите постиженията в живота си. Ако прекалявате с хвалбите, може би търсите одобрение и приемане и това е особено важно за вас. Нормално е да споделяте приятни моменти с другите, но самоувереността ви не трябва да зависи от тяхното признание.

5. Не може да казвате „не“

Когато някой иска услуга от вас, веднага се съгласявате. Гледате котката на съседите, когато са на почивка, поправяте компютър или електроуреди на близки, независимо колко сте уморени след работа. Страхотно е да помагате, но ако другите ви използват, трябва да започнете да казвате „не“. Това ще накара хората да ви уважават и ще повиши собствената ви самоувереност.

6. Имате нужда от одобрението на другите

Притеснявате се дали правите всичко както трябва и постоянно търсите мнението на другите, тяхното одобрение и подкрепа. Понякога това успокоява съмненията ви, но, ако се случва често, това е сигнал, че нямате увереност в себе си. Ако си купите нови дрехи и веднага споделяте снимка, за да попитате другите как изглеждате с тях, явно не сте сигурни в себе си.

7. Склонни сте към катастрофално мислене

Всички имаме приятели, които непрестанно се тревожат и виждат най-лошия сценарий във всяка ситуация. Ако партньорът им закъснее 30 минути от работа, веднага си мислят, че им изневерява или е претърпял инцидент. Катастрофалното мислене е много токсично и трябва да се контролира. Започнете да мислите позитивно, как нещата ще се развият по най-добрия начин.

8. Обвинявате другите

Да си критичен е важно, но понякога използваме критиката към другите, за да се почувстваме по-добре. Не бъдете критични към хора, които на се го заслужили. Те ще започнат да се чувстват виновни, а това ще засили проблема с неувереността ви.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес