Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 сигурни начина да съсипете тиган с незалепващо покритие

30 юли 2024, 08:20 часа

Незалепващото покритие просто изглежда издръжливо. Ако е повредено, съдовете ще трябва да бъдат изхвърлени.

Не използвайте метални прибори

Много хора правят тази грешка. Запомнете: независимо какво ви казва производителят, храната в съдове с незалепващо покритие не трябва да се разбърква с метални вилици и лъжици. А да режеш храна с нож е направо кощунство! За да удължите живота на любимия си тиган, използвайте съдове от гума, мека пластмаса, дърво или силикон.

Безопасни ли са тиганите с незалепващо покритие?

Съхранявайте тиганите правилно

Неправилното съхранение (например изграждане на пирамиди от тигани, подредени един върху друг) крие сериозен риск от увреждане на незалепващото покритие. Такива „деликатни“ съдове трябва да се съхраняват отделно и да се пазят от контакт с остри и режещи предмети.

Избягвайте внезапни температурни промени

Никога не наливайте студена вода в горещ тиган! Такива действия могат да доведат до почти незабавна повреда на съдовете. И е добре, ако покритието не се „надуе“, но почти сигурно ще загуби своите незалепващи свойства.

Използвайте правилните аксесоари

Дори най-скъпите съдове за готвене с незалепващо покритие започват да „залепват“ с течение на времето и върху тях неизбежно се образуват сложни петна от мазнина и изгаряне. За да ги премахнете, можете да използвате само течни препарати, мека кърпа или гъба. Никога не използвайте метална мрежа, агресивни химикали, прахове или други абразиви, когато миете тигана. По-добре е да накиснете въглеродните отлагания в топла вода и внимателно да ги отстраните с мека кърпа.

Не поставяйте тигани в съдомиялна машина

Разбираме, че изкушението е голямо. Защо да миете чинии на ръка, когато един полезен уред може да направи всичко вместо вас? Уви, не и в този случай. Веществата, включени в препаратите за съдомиялни машини, могат да повредят горния слой на покритието и, ако тиганът вече има драскотини, да причинят ръжда.

Могат ли тиганите с незалепващо покритие да ви разболеят?

Не съхранявайте храна в тигана

Тиганите са необходими само за готвене. Те са напълно неподходящи за последващо съхранение. Никога не поставяйте тигана в хладилника – ниските температури могат да го повредят. Винаги поставяйте остатъците от храна в пластмасови кутии, подходящи за съхранение на храна.

Не прегрявайте съдовете

Повечето тигани с незалепващо покритие са предназначени за готвене на средно висока температура. Твърде високите температури могат да доведат до увреждане на материала и загуба на неговите полезни свойства. За да удължите живота на вашите съдове за готвене, винаги четете препоръките на производителя за тяхната употреба.

Не използвайте тигана за други цели

В зависимост от предназначението на тигана, дебелината и съставът на незалепващото покритие варира. Неправилното използване на съдове за готвене може да доведе до бързата му повреда.

По този начин не можете да пържите месо, да готвите домати или други кисели храни в тигани за палачинки. Този тип съдове са предназначени за сухо пържене на тестени изделия - палачинки, питки, хляб.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес