Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

13 май 2024, 15:11 часа

Цветята не само украсяват къщата, но и създават комфорт и дори подобряват настроението ви. Сред стайните растения обаче има и злодеи. Те представляват риск за здравето.

Ето защо е важно да знаете кои могат да представляват заплаха за здравето на децата и домашните любимци. Ето списък на растенията, които не е добре да държите у дома.

1. Отровно стайно растение Монстера

Монстера привлича вниманието с големите си и необичайно красиви резбовани листа. Те обаче съдържат калциеви оксалати. Тази отрова, ако бъде погълната, може да причини силно дразнене и дори отравяне. Което е особено опасно за деца и животни, които могат да опитат листата.

Кои са най-отровните растения в България?

2. Стайното растение Азалия също е отровно

Тези красиви цветя могат да се превърнат в истинска заплаха. Азалията съдържа токсични алкалоиди, които при поглъщане могат да причинят не само дразнене на лигавицата, но и симптоми като повръщане, сълзене на очите и дори диария. Това е особено опасно за домашни любимци, които често се интересуват от домашни растения.

3. Забранени цветя за дома: антуриум

Антуриумът е известен със своите ярки и красиви цветя. Но трябва да внимавате, тъй като растението може да предизвика алергични реакции, включително анафилактичен шок. И всичко това, защото освобождава вещества, които стимулират производството на хистамин, което е особено опасно за хора с алергии.

4. Бегония в апартамент - добра или не

Бегонията е популярна като стайно растение заради своята красота и лесна грижа. Тези цветя обаче съдържат соли на оксаловата киселина, които могат да причинят дразнене на кожата и лигавиците, както и симптоми, подобни на изгаряне. Ето защо тези домашни растения, ако има такива в апартамента, трябва да се държат далеч от деца и животни.

5. Отровен фикус Бенджамин

Фикус Бенджамина е едно от най-популярните стайни растения, ценено заради способността си да пречиства въздуха. Въпреки това, сокът му съдържа алергени, които могат да причинят дерматит и други алергични реакции при контакт с кожата или лигавиците.

6. Красива млечка (коледна звезда)

Коледните звезди изглеждат страхотно като коледна украса, но крият опасности. Млечният му сок съдържа токсични вещества, които причиняват алергични реакции и дори загуба на зрение. Затова трябва да бъдете особено внимателни, ако в къщата има деца или животни.

Има ли отровни растения в България?

7. Хипеаструм - може ли да се отглежда в апартамент?

На пръв поглед това растение изглежда безобидно, но всички негови части, особено луковиците, съдържат алкалоида ликорин, който може да причини повръщане и дори бъбречна недостатъчност при животните. Заради това растението се счита за отровно. Съхраняването му в къща с животни и малки деца е особено опасно.

8. Олеандър

Красивият олеандър е много токсичен. Съдържа сърдечни гликозиди, които могат сериозно да нарушат работата на сърцето и да причинят световъртеж, гадене и проблеми с нервната система. Най-добре е олеандърът да се отглежда в градината, а не в къщата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес