Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 от най-лошите навици от детството, които развалят фигурата на възрастните

23 септември 2024, 14:00 часа

Чай със захар, неприязън към спорта и сандвичи за закуска. Избрахме няколко от най-лошите навици от детството, които развалят фигурата на възрастните.

Варени и пържени картофи

Картофите са най-популярната гарнитура във всички страни и континенти, но у нас са особено обичани. От детството ни учат да го ядем заедно с месото за второ, а да се отървем от този навик с възрастта става все по-трудно, но междувременно да се отървем от него все пак трябва. Смисълът тук дори не е в калориите - 100 г варени картофи съдържат само 82 ккал, което всъщност не е толкова много, а във факта, че картофите са източник на лесно усвоими въглехидрати, които допринасят за образуването на мастна тъкан, затова е по-добре да заменим картофите със салата или зеленчуци.

Още: Храни, с които детският мозък ще започне да работи

Чай със захар

Една лъжичка захар, втора, трета, целулит по бедрата, гънки по талията и още дузина проблеми, за които не сме се замисляли в детството и от които днес с всички сили се опитваме да избягаме. Със сигурност има нещо много носталгично и приятно в сладкия чай, но не забравяйте, че чаят със захар е не само спомен за пиенето на чай на вилата на баба ви, но и допълнителни калории, които ще трябва да изгорите с усилия във фитнеса.

Десерти

Като дете сладкото или любимият карамел след обяд се превръщаха в силен аргумент в полза на супата. Днес, за щастие, вече разбираме, че супата може да бъде вкусна сама по себе си, а десертите трябва да се консумират умерено, защото те са същите лесно усвоими въглехидрати, които не само водят до проблеми с фигурата, но и пристрастяват.

Още: Децата у нас нямат навик да ядат риба, но пият енергийни напитки: Проучване

Сандвич с масло

Сандвичите не се различават по своята същност от същите заклеймени бързи храни. Въглехидрати, мазнини, холестерол - ето от какво всъщност се състоят те. А ако към хляба и маслото добавите парче сирене или колбас, трудно е дори да си представите какъв шок преживява организмът ви, докато поглъща този кошмар на диетолога. Да, сандвичите бързо засищат и задоволяват чувството на глад, но в дългосрочен план подобна храна веднага ще доведе до обостряне на гастрита и увеличаване на теглото.

Сода

Без сода никой детски празник не е празник. Всички са луди по газираните сладки и прохладни напитки с цветовете на дъгата, но децата едва ли се замислят, че всъщност содата е истински убиец на фигурата, зъбите и стомаха. Богата на захар, изкуствени подсладители, консерванти, ароматизатори, тя е изключително вредна за организма, като допринася за развитието на затлъстяване.

Още: Родителите НЕ вярват, но тези 7 храни вредят ужасно много на зъбите на децата

Липса на зеленчуци в диетата

Яденето на салата като гарнитура изглеждаше като истинско мъчение в детството, беше невъзможно да погледнеш броколи без сълзи, а самият поглед към краставиците предизвикваше отвращение. Надяваме се, че днес хранителните ви навици са се променили малко и зеленчуците са станали част от ежедневната ви диета. В края на краищата всички те са незаменим източник на витамини, микроелементи и антиоксиданти. Те не само не вредят на фигурата, а напротив, допринасят за прочистването на организма.

Неспортсменски начин на живот

Който не е ходил на физкултура, не е ходил на училище. Какво по-приятно от това да седиш на пейката и да гледаш как съучениците ти безуспешно се опитват да победят „козата“. Но ако като млади и неопитни сме смятали спорта за наказание, сега сме готови да плащаме луди пари за абонаментни карти за най-добрите фитнес клубове в града, само за да тичаме по пистите и да прескачаме същите непокорни „кози“.

Яжте всичко, до което можете да се докопате

Супа, бонбони, чипс, картофки, котлет, малко зеленчуци и за финал едно шоколадово блокче. Опитайте се да си спомните как сте се хранили в младостта си и да се ужасите от безразборността си. Днес думи като детоксикация, макробиотика, смутита и веганство ни обезкуражават да ядем всичко. Станахме по-претенциозни и най-накрая сме в идеалната си форма - и всичко това в резултат на редовни спортни занимания и, разбира се, добро хранене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес