Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 НАВИКА, които трябва да започнете на 50, за да поддържате мозъка си активен до 80

13 февруари 2022, 11:50 часа

Никога не е твърде късно и никога не е твърде рано да започнем да се грижим за най-важния ни орган – мозъка. Независимо на колко години сте, винаги можете да си помогнете в защитата срещу възрастовите промени. Ето няколко прости навика, които трябва да развиете в себе си сега, за да посрещнете старостта с активен, здрав ум и солидна памет.

Започнете да ходите много

Според проучване на JAMA Network Open, хората, които са започнали да вървят по 10 000 или повече крачки на ден на средна възраст, имат средно 2,2 години по-млад мозък от тези, които не тренират. Нещо повече, според миналогодишното проучване, активността помага за предпазване от депресия по-късно в живота: упражненията намаляват възпалението и стимулират освобождаването на химикали, които стимулират растежа на мозъчните клетки и кръвоносните съдове в мозъка.

Яжте зелени зеленчуци

Маруля, рукола, спанак, босилек и магданоз, други листни зеленчуци – тези вкусни зеленчуци могат да „подмладят“ мозъка с 11 години! Звучи фантастично, нали? Междувременно е вярно: листните зеленчуци съдържат лутеин, специален пигмент, който помага да се увеличи количеството сиво вещество в частта на мозъка, която е отговорна за паметта и обработката на информация. И тъй като ние натрупваме лутеин през целия си живот, никога не е твърде късно (или твърде рано!) да започнем.

Решавайте по една кръстословица всеки ден

Решаването на кръстословици или судоку развива и тренира мозъка ни по-добре от играта на шах. Решавайте поне една кръстословица всеки ден - и мозъкът ви ще получи достатъчно заряд - и "по-млад" с около осем години.

Контролирайте кръвното си налягане

Хипертонията през  40-те, 50-те и 60-те години увеличава риска от когнитивно увреждане по-късно в живота - затова е важно да поддържате нивата на кръвното си налягане под контрол и ако то е над 130/90, вземете мерки.

Сънят

По време на нощен сън мозъкът ни се „рестартира“ и също така елиминира микроповредите, на които е бил изложен през деня. Но това се случва само по време на фазата на дълбок сън. Ако не спите достатъчно, ако често се събуждате през нощта или ако сънят ви е повърхностен, вие помагате на мозъка да старее по-бързо.

Поддържайте и развивайте социални връзки

Колкото повече общуваме, колкото по-богати и емоционално заредени са контактите ни, толкова мозъкът ни е по-добър. По време на активно взаимодействие с хора, които харесваме и за които ни е грижа, активността в определени мозъчни вериги се увеличава, което стимулира производството на BDNF, молекула, която е от решаващо значение за възстановяването на мозъчните клетки и създаването на нови невронни връзки.

Яжте повече горски плодове

Няколко порции горски плодове седмично – пресни или замразени – ни осигуряват достатъчно антиоксиданти, за да противодействат на окислителните процеси, които намаляват защитната функция на мозъка. Чаша боровинки или ягоди всяка сутрин ще направи мозъка ви с поне 2 години по-млад.

Научете се да медитирате

Резултатите от проучване, публикувано в списание NeuroImage, показват, че мозъците на хората, които медитират редовно, са средно 7,5 години по-млади от тези, които никога не са медитирали. Време е да се научите!

Източник: goodhouse.ru

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес