Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета как да се справим с есенната алергия

19 ноември 2021, 09:00 часа

Неприятни проблеми, свързани с алергии и алергични реакции, може да се появят по всяко време на годината, а не само през пролетта. Наистина, пролетта като че ли са най-много, но има и есенни алергии. 

Хората, които по принцип имат склонност към алергии, през есента също проявяват симптоми, подобни на пролетните. Такива са например сърбеж, сълзене и парене в очите, запушен нос, различни видове обриви, болки и „дращене“ в гърлото, стомашно-чревни проблеми от разнообразно естество.

Хубавото в случая е, че можете успешно да се предпазите от есенните алергии.

Температурите през есента спадат осезаемо и греенето на слънцето намалява значително, заедно с което намаляват и имунните защити на организма. Важно е да се постараете да почерпите колкото е възможно повече от последните слънчеви лъчи, като по този начин ще повишите нивата на витамин D в тялото ви. Той е с пряко отношение към функциите на имунната система.

Проветрявайте помещенията много добре. Алергените, задържащи се в затворените пространства, влошават алергиите и симптомите им стават по-трудно поносими. Когато се прибирате отвън, отваряйте веднага прозорците за няколко минути.

Ограничете престоя си в райони с много полени. Тях ги има не само през пролетта, но и през есента. В състояние са да отключат алергии и да обострят симптомите ви. Превенцията е най-добрата защита.

Носете защитно облекло. Ако ви се налага да излизате на открито на такива места, на които има повече полени, тогава носете дълги ръкави и дълги панталони, също и шапка. Предпазете очите с очила. Така ще намалите достъпа на полени от въздуха до очната лигавица.

Почиствайте прашеца от дрехите си. След като сте били на открито, със сигурност има полепнали полени по дрехите ви. Почистете дрехите си и веднага, след като се приберете, вземете душ.

Не сушете прането прекалено дълго на открито. Така полепват повече полени по тъканите.

Ако сте в район с повишена влажност, есенната ви алергия ще се влоши. Използването на климатик вкъщи е добър вариант, тъй като изсушава въздуха и прави сезонните алергии по-поносими. Но и не бива да прекалявате с него, защото това пък може да доведе до сухо гърло, кашлица, раздразнения и сухота в носа и очите.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес