Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 свойства на малините, за които може би не знаете

21 август 2024, 14:11 часа

Трудно е да се намери човек, който да не обича малини: те са сочни, сладки, вървят добре с различни десерти, напитки, а също така се ядат с кисело мляко.

Самият плод е много полезен. Например, той може да удължи младостта, да предпази от рак и да помогне за поддържане на фигурата.

Какви са ползите от малините?

Помага за контролиране нивата на кръвната захар. Малко хора знаят, но малините се считат за наистина диетичен продукт. 100 г плодове съдържат само 2,7 г захар, това е много по-малко от ябълка със същото тегло (17 g). Следователно, малините определено няма да провокират рязък скок на глюкозата.

Забавя стареенето. Плодът съдържа много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Колкото повече антиоксиданти вкарвате в тялото си, толкова по-вероятно е да изглеждате и да се чувствате по-добре. Освен това, малините са богати на витамин С, който е важно за красивата кожа.

За кои хора компотът от малини е много подходящ

Предпазва от рак. Малините съдържат елагитанини и антоцианини, които са фитохимикали с противоракови свойства.

Няма да ви позволи да ядете твърде много. Този плод съдържа и много фибри, които не само подобряват храносмилането, но и благоприятстват полезните бактерии в червата. Заради това метаболизмът се подобрява и чувството на глад се притъпява.

Предотвратява развитието на диабет. В едно проучване хората са били разделени на три групи и всяка е закусвала с подобно съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати. Порциите замразени червени малини в чиниите на доброволците обаче варирали: едно хранене не включвало малини, второто включвало една чаша и третото включвало две чаши. Оказва се, че тези, които са яли най-голямата порция горски плодове, са имали най-малко повишаване на кръвната захар и тези участници също са имали няколко пъти по-малка вероятност да страдат от диабет.

Активира мозъка. Това се дължи на съдържащите се в плода антиоксиданти и флавоноиди. Именно тези вещества са необходими за защита на клетките на органите от оксидативен стрес. Учените също стигат до заключението, че малините помагат за подобряване на паметта при възрастните хора, предпазва от деменция и болест на Паркинсон.

Прави костите по-здрави. Малините също така съдържат манган, калций и витамин К, които са от съществено значение за здравето на опорно-двигателния апарат.

Въпреки всички предимства, яденето на малини в твърде големи количества не е препоръчително.

8 ползи от малините, за които не сте си и предстaвяли

Кой не трябва да яде малини?

Първо, този плод може да предизвика алергии. Затова внимателно следете състоянието на тялото си, особено сърбеж, обриви и подуване.

На второ място, малините могат да причинят проблеми със стомашно-чревния тракт. Факт е, че в плода могат да живеят различни насекоми, които могат да пренасят опасни бактерии. Заради това човек изпитва коремна болка, треска, гадене и повръщане. За да избегнете неприятни последици, изплакнете малините обилно и след това изсушете плодовете върху хартиена кърпа.

Малините могат да се добавят към кисело мляко, овесени ядки, салати и дори пълнозърнести гарнитури. Те ще са отлично допълнение към ястието, разнообразявайки вкуса му.

Можете също така да направите здравословен десертен сос от малини: просто намачкайте плодовете добре с вилица, като добавите малко заквасена сметана за плътност. Това е отлична алтернатива на сладко и готови сладки сосове.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес