Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 септември - какъв празник е утре, традиции и обичаи

06 септември 2024, 18:12 часа

Утре, 7 септември, според православния календар църквата почита паметта на свети мъченик Созонт. Свети мъченик Созонт идва от Ликаония (днешна Турция) и е бил пастир. Той е бил известен с дълбоката си вяра в Христос и често споделял знанията си с други пастири и по този начин просветил мнозина в християнството.

История на празника

По време на празник в чест на езически идол в град Помпеополис, Созонт влязъл в храма и отчупил ръката на златния идол, раздавайки златото на бедните. Това предизвикало голямо объркване в града. За да избегне страданието на другите, Созонт сам признал постъпката си пред император Максимиан. Императорът заповядал Созонт да бъде подложен на жестоки мъчения. Той бил обесен, а тялото му било нарязано с железни нокти, на краката му сложили железни ботуши с гвоздеи отвътре и така го развели из града. След това той отново бил обесен и бит с железни пръчки, докато костите му се смачкало напълно. В страшни мъки свети Созонт предал духа си на Бога около 304 година.

Какъв църковен празник е утре, 6 септември

След смъртта му по заповед на императора палачите опитали да изгорят тялото на мъченика, но внезапно започнала гръмотевична буря и проливен дъжд потушил огъня. През нощта християните взели тялото на светеца и го погребали.

Поверия, традиции и обичаи, свързани с празника

Ако птиците летят ниско, това вещае студена зима, а ако летят високо - топла зима. Ако листата на черешовите дървета започнат да падат късно - зимата ще бъде влажна и топла.

Забранява се вземането и даването на пари на заем, защото през този ден те носят негативна енергия. Не трябва да се правят и помени за починали роднини. Вярва се, че в противен случай човекът, който го направи, ще умре в бедност и болест.

На този ден започва подготовката за големия църковен празник – Рождество на Пресвета Богородица.

Предпразничният ден на Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва на 7 септември от църквата. Самото честване на Рождество на Пресвета Богородица продължава 6 дни.

На този ден се възпоменава раждането на Дева Мария, която става майка на Исус Христос. С нейното раждане е наближило времето, когато са започнали да се изпълняват Божиите обещания за спасението на човешкия род.

Традицията повелява почистване на къщата, приготвяне на вкусни ястия и канене на гости. Хората също вярват, че на този ден не трябва да се прави сватба или сватосване, защото има риск съюзът да не продължи дълго. На 7 септември е забранено да се отказва помощ на тези, които искат помощ.

Какъв църковен празник е на 5 септември

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес