Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 признака, че сте по-умни, отколкото си мислите

07 ноември 2021, 10:01 часа

1. Ти си най-голямото дете

Проучване  предполага, че първородните могат да имат „умствено предимство“ пред останалите братя и сестри, тъй като често са по-интелигентни. Според изследователите това е така, защото родителите често предлагат на по-големите деца повече умствена стимулация, кърмят и поемат по-малко рискове като пиене и пушене по време на първата бременност. Така че умните по-големи деца не са непременно резултат от генетиката.

2. Изпитваш тревога

Изследвания показват, че гениите или хората с по-висок коефициент на интелигентност съобщават повече диагнози за настроение и тревожно състояние. Това може да се дължи на факта, че гениите често премислят всичко, тъй като се опитват да постигнат съвършенство. Това ниво на висока саморефлексия, плюс по-невротична личност, се свързва с по-висок риск от тревожност и други психични проблеми.

3. Вие сте спортист

Много гении са физически активни. Има ясни доказателства, че физическата активност изостря ума и позволява уникални връзки в концепции и мисли, смятат учени.

Това засилване на мозъчната функция може да е причинено от факта, че стресът от всякакъв вид доставя на невроните повече кръв, така че те да могат да растат, да се свързват и подобряват мозъка.

4. Ти си нощна сова

Проучване на Лондонското училище по икономика и политически науки показва, че хората, които си лягат по-късно, имат по-висок коефициент на интелигентност. Изследователите смятат, че това се дължи на еволюцията.

Работата до късно или извън обичайните пет работни дни позволява повече иновации и творческо мислене, тъй като има по-малко прекъсвания или изисквания и различни очаквания.

5. Лесно се адаптирате

Да бъдеш адаптивен означава да имаш интелигентност и осъзнатост, за да видиш нещата от нова гледна точка. Това означава да можете да видите връзки или решения, които другите не могат. Новите проблеми и предизвикателства изискват нови решения, нещо, с което умните хора и гениите се чувстват добре.

6. Имате черно чувство за хумор

Ако цените черния хумор, може да сте гений. Според проучване, реакцията ви към черния хумор може да разкрива вашата висока интелигентност. Психолозите определят черния хумор като „хумор, който засяга зловещи теми като смърт, болест, деформация, недъг или война с горчива ирония и представя такива трагични, тревожни или болезнени теми в хумористичен вид“. Феновете на тези шеги са хора високо интелигентни, съчетано с по-малко агресия. Изследователите твърдят, че обработката на черния хумор е повече работа за мозъка ви.

7. Взимали сте уроци по музика като дете

Свиренето в ранна възраст помага за развитието на младите умове по няколко начина. Едно проучване от 2018 г. установи, че децата, които са имали структурирани уроци по музика, са оценени по-високо на тестове за вербална интелигентност, планиране и инхибиране. Друго проучване установи, че уроци по музика за 4- и 6-годишни деца подобряват вербалната им интелигентност.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес