Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 причини домът ви винаги да изглежда разхвърлян

03 септември 2024, 11:22 часа

Чувствате ли понякога, че колкото и усилия да полагате в разчистването и организирането, домът ви никога не изглежда спретнат? Или може би прекарвате много време в почистване, но само след няколко дни всичко отново изглежда разхвърлено и мръсно?

Може да има няколко причини, които обясняват този безпорядък — ето защо домът ви винаги изглежда разхвърлян, заедно с няколко полезни съвета от професионални организатори как да го предотвратите.

Още: 5-минутна медитативна практика, с която ще забравите за завистта

Оставени са мръсни чинии в мивката

Отворените пространства са по-популярни от всякога в наши дни. Но, за съжаление, това означава, че всички могат да виждат вашата разхвърляна кухня. Не само че мивка, пълна с мръсни чинии, изглежда неприятно, но може и да мирише. Затова приоритет трябва да бъде измиването на съдовете веднага след използването им. „Ако измивате чиниите веднага след като ги използвате, никога няма да имате бъркотия,“ казва професионалният организатор Ашли Стюарт. „Ако ви е трудно да миете чиниите през деня, уверете се, че лягате без да оставяте мръсни съдове в мивката.“

Играчки навсякъде

Децата правят поддържането на дома в ред предизвикателно, но не е невъзможно да се овладее. „Най-доброто решение за играчките е да имате кошници и кутии, в които да ги събирате,“ казва Стюарт. „Не всеки има време да организира всеки ден, но всеки има време да събере играчките и да ги сложи в кутиите — включително и децата. Когато научите децата си от ранна възраст да прибират след игра, те ще се научат да прибират нещата след използването им.“

Леглото не е оправено

Вашата спалня винаги ще изглежда чиста и подредена, ако леглото ви е оправено. Това отнема само минута и има голямо значение. „Не мога да подчертая достатъчно това. Има нещо в оправеното легло, което задава настроението за целия дом. Ако леглото ви е оправено, не само че спалнята ви ще изглежда по-чиста, но и ще се чувствате по-добре, когато лягате вечер,“ обяснява Стюарт.

Не използвате коша за пране

Всички го правим, носим суичър за няколко часа, не го прибираме и го оставяме на стола или, по-лошо, на пода. Това често води до разхвърляни купчини. „Ако не закачате дрехите си след носене или не ги слагате в коша за пране, най-вероятно ще имате този стол в стаята си, който се превръща в камара от дрехи,“ казва Стюарт. За да избегнете разхвърляно пространство, организаторът съветва да изградите навик да прибирате дрехите си или да ги слагате в коша след носене. Това отнема само няколко секунди, но има голяма разлика.

Нещата нямат място

Линдзи Махана, професионален организатор казва, че когато вещите нямат определени места, те често се оказват на случайни места, създавайки безпорядък. „Ако отделите време за подреждане, трябва да знаете къде да приберете тези неща, които са се натрупали на плота. Ако все още не сте определили място за всяко от тези неща, как ще знаете къде да ги приберете?“

Имате твърде много вещи

Независимо дали живеете в студио апартамент или в просторна къща, всички имаме ограничено пространство за съхранение на вещите си. Така че, ако имате твърде много от каквото и да било, е важно редовно да разчиствате. „Трудно е да се поддържа ред, когато има твърде много неща за пространството,“ казва Махана. „Ако вещите са повече, те просто се натрупват и правят почистването още по-трудно.“ Създайте график за разчистване и се придържайте към него. Също така помага да се замислите дали наистина имате нужда от нещо, преди да го купите. Наистина ли ви трябва още една бяла тениска, ако вече имате пет?

Още: Експерти: Спрете да миете съдовете си на ръка

Няма система за съхранение

Шантей Дъкуърт, професионален организатор споделя, че един от основните проблеми на разхвърляните домове е липсата на ефективни системи. „Като прилагате практични стратегии за организация, установявате ежедневни рутини и редовно разчиствате, можете да преобразите своето пространство в по-организирано място, което няма да се разхвърля толкова бързо.“ Затова не се страхувайте да измислите план как да се справите с този проблем. Поставете децата отговорни за разчистването на техните стаи. Направете план за преглед на килера всяка трета сряда. Можете също така да наемете професионален организатор, който да измисли системи, които ще бъдат най-лесни за вас и вашето семейство да поддържате.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес