Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 неща, които не трябва да се мият с препарати за миене на съдове

07 август 2024, 19:33 часа

Препаратите за миене на съдове са незаменими помощници в домакинството. Вършат отлична работа за премахване на мазни петна по дрехите, почистване на мивки и обезмасляване на кухненски повърхности. Въпреки това, въпреки неговата универсалност, има някои предмети, за които използването на този препарат може да бъде вредно. Ето кои неща е най-добре да не миете с препарат за съдове и защо.

Какво не трябва да се мие с препарат за съдове?

1. Дървени повърхности и подови настилки

Дървените маси, шкафове и подове изискват специални грижи. Третираното дърво често е покрито със защитен гланц или естествени масла, които могат да бъдат повредени от препарата. Това води до факта, че повърхността остава беззащитна срещу влага и мръсотия. Вместо това използвайте специални препарати за почистване или полиране на дърво, които ще ви помогнат да запазите естествения блясък и защита.

Как да изберем качествен препарат за миене на съдове

2. Чугунени тигани

Чугунените тигани, въпреки тяхната издръжливост, изискват деликатна грижа. Не се препоръчва да ги миете с препарат за съдове, тъй като това може да повреди защитното покритие, създадено по време на употреба. Най-добрият начин да почистите чугунен тиган е да го накиснете в гореща вода, след това да добавите малко едра сол и внимателно да изтъркате останалата храна с гъба или твърда четка.

3. Матова боя за стени

Матовите стени са податливи на петна от напитки, мазнини или моливи. Докато разреден сапунен разтвор може да помогне за премахването им, сапунът за съдове може да остави ивици или да повреди покритието. За почистване на матови повърхности е най-добре да използвате влажна микрофибърна кърпа, за да отстраните нежно мръсотията.

4. Копринени изделия

Копринените тъкани изискват специални грижи. Препаратите за миене на съдове могат да повредят деликатните копринени влакна, които се състоят от протеини фиброин и серицин. Когато перете тези дрехи, винаги следвайте инструкциите на етикета и използвайте мек перилен препарат, предназначен за деликатни тъкани. Преди пране в машината можете да поставите копринените дрехи в специална торба за пране.

Никога не сипвайте препарат за съдове в пералнята за избелване на дрехи - има друг хак

5. Кафемашини

Въпреки че вътрешността на кафемашините може да се почиства, използването на препарат за миене на съдове може да причини пяна и да остави неприятен сапунен вкус в кафето. За да избегнете това, използвайте специални почистващи продукти за кафе машини, които няма да повредят оборудването или да оставят чужди вкусове.

6. Кожени изделия

Кожата, съдържаща естествени масла, изисква внимателно боравене. Сапунът за съдове може да премахне тези масла, оставяйки повърхността на кожата матова и суха. За да почистите кожата си, използвайте смес от равни части дестилирана вода и бял оцет. Потопете гъба в този разтвор, внимателно избършете повърхността и отстранете останалата влага със суха кърпа.

7. Съдомиялни машини

Препаратите за съдове не са подходящи за използване в съдомиялни машини. Те могат да причинят прекомерно образуване на пяна, което ще изисква допълнително почистване. Вместо това, използвайте специални таблетки или продукти за почистване на съдомиялна машина, както и домашно приготвени съставки като сода за хляб и оцет за редовна поддръжка.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес