Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина за справяне с прекомерното изпотяване на лицето

22 юли 2024, 15:00 часа

Изпотяването е естествена реакция на организма и то не само в горещините. И не винаги трябва да се борите с него, защото той е просто необходим за терморегулацията. Въпреки това, за някои хора това все още причинява значителен дискомфорт.

Но не става въпрос само за дискомфорт. Прекомерното изпотяване на лицето може да бъде причинено от различни причини, включително здравословни проблеми.

Причините за повишено изпотяване могат да включват:

·       наднормено тегло,

·       стрес ,

·       генетично предразположение,

·       заболяване, най-често инфекция.

Разбира се, това не е пълният списък на причините за хиперхидроза. Във всеки случай, ако изпотяването ви притеснява, е полезно да разберете какво го причинява конкретно при вас и след това да намерите подходящо решение за тази конкретна ситуация.

Какво може да помогне?

Има седем общи метода, които трябва да опитате, ако лицето ви се поти много в жегата.

1.       Поддържайте добра хигиена на кожата. Мийте лицето си редовно с мек почистващ препарат и използвайте тоник без алкохол.

2.       Използвайте антиперспирант върху лицето си. Важно: това не е обикновен антиперспирант, който използваме за тяло.  Преди излизане от вкъщи лицето трябва да се нанесе със специален продукт.

3.       Избягвайте пикантни, горещи храни и подправки. Те могат да причинят повишено изпотяване.

4.       Поддържайте дълго време оптималната температура в помещението, в което се намирате. Това ще ви помогне да избегнете прегряване и да създадете комфортни условия за кожата си.

5.       Използвайте матиращи продукти. Можете например да използвате фон дьо тен или пудра, които ще помогнат за намаляване на лъщенето и ще абсорбират излишната пот.

6.       Избягвайте силна слънчева светлина. По време на ежедневните пикове на слънчева активност е по-добре да избягвате разходките и преди да излезете навън, не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем с висок SPF на лицето си, за да предотвратите прекомерно изпотяване.

7.       Опитайте медицински лечения. В някои случаи може да е полезно да посетите дерматолог за съвет относно лечението на изпотяване на лицето. При хиперхидроза помагат например терапията с ботулинов токсин или процедурите с лазерна терапия.

Ако проблемът не се подобри или се влоши, препоръчително е да се консултирате със специалист за по-подробна оценка и лечение.

Но при някои в жегата първо страда не лицето, а краката.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес