Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 начина за естествено повишаване на хормона на щастието

25 септември 2024, 21:30 часа

Допаминът, известен още като хормон на щастието, е химически пратеник в мозъка, който контролира мотивацията, движението, паметта, настроението, съня и регулацията на поведението. Той е централна част от системата за възнаграждение на мозъка. Ако се чудите как да го увеличите, започнете с тези практики още днес.
 
Всеки път, когато правим нещо приятно, като например да се храним добре, да правим секс или да тичаме, в мозъка ни се освобождава малко количество допамин. Но когато нивата на допамин са ниски, ще се чувстваме немотивирани, апатични, летаргични и с липса на концентрация.

Ниските нива на допамин се свързват и с някои заболявания като депресия, наркомания, шизофрения и болест на Паркинсон, а симптомите, които показват, че не освобождаваме достатъчно от този химически пратеник, могат да включват ниско либидо, мускулна скованост, безсъние, липса на мотивация, умора, липса на концентрация, апатия и летаргия.

Какви са причините за ниските нива на допамин?

Още: Психолог: 3 ежедневни навика, с които мозъкът освобождава допамин, окситоцин, ендорфини и серотонин

Неправилно хранене, при което липсват необходимите хранителни вещества за оптимално здраве на мозъка, особено диета с недостиг на тирозин.

Злоупотребата с наркотични вещества води до намаляване на естественото производство на допамин в организма, което от своя страна води до пристрастяване към веществото, с което злоупотребявате.

Някои лекарства, като антидепресантите и невролептиците, действат чрез свързване с допаминовите рецептори, което блокира естествената активност на допамина в мозъка.

Как да увеличите нивата на допамин по естествен път?

Още: Учени: Тази храна носи ударна доза допамин в мозъка

1. Спете достатъчно

Получаването на достатъчно сън всяка нощ е от съществено значение за поддържане на здравето ни. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват възрастните да спят средно по седем или повече часа всяка нощ.

Когато не спите достатъчно, допаминовите рецептори в тялото ви могат да бъдат негативно повлияни. Изследванията свързват липсата на сън с потискането на определени допаминови рецептори в организма.

2. Слушайте музика

Още: Как да си набавим допамин по естествен път?

Направете плейлист с любимата си музика и я слушайте, когато почувствате летаргия, липса на мотивация или други симптоми, които показват ниски нива на допамин.

Научно доказано е, че слушането на музика, която ви харесва, може да накара мозъка ви да освободи допамин.

3. Хранете се правилно

Здравословното хранене има редица ползи за тялото и ума и една от тях е повишаването на нивата на допамин.

Храните, богати на тирозин, като бадеми, риба, яйца и пилешко месо, са особено подходящи за повишаване на нивата на допамин.

Тирозинът е аминокиселина, която тялото произвежда по естествен път. Допаминът се произвежда от тази аминокиселина и се намира в храни, богати на протеини. Храните, които съдържат естествени пробиотици, като кисело мляко и кефир, също могат да увеличат производството на допамин. Въпреки че напитките на основата на кафе също повишават нивата на допамин, важно е да не се развива зависимост от кофеина.

4. Редовни физически упражнения

Доказано е, че редовните упражнения са много важни за здравето на мозъка. Всеки път, когато се упражняваме, мозъкът ни освобождава известно количество допамин.

Въпреки че трябва да се направят още изследвания за точния механизъм, който подтиква мозъка да произвежда допамин по време на тренировка, вероятно сте запознати с доброто чувство, което получавате след като сте раздвижили тялото си.

5. Медитирайте

Медитацията има положителен ефект върху редица психични разстройства, а изследванията показват, че тя също така повишава нивата на допамин.

6. Намалете приема на преработени захари

Консумацията на преработени захари, като бонбони и газирани напитки, може да повиши нивата на допамин, но само временно и изкуствено. Както и при алкохола и наркотиците, захарта предизвиква незабавен скок на допамина и също така влияе на скоростта на естественото му производство в организма.

7. Премахнете стресовите фактори от живота си

Стресът предшества много заболявания и също причинява ниски нива на допамин. Невинаги можем да контролираме всичко, което внася стрес в живота ни, но можем да елиминираме стресогенните фактори, върху които имаме известен контрол.

Можем също така да се занимаваме с дейности, намаляващи стреса, като медитация, физически упражнения или масаж, които естествено повишават нивата на допамин в мозъка ни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес