Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 интересни неща за студеното кафе, които може би не знаехте

27 май 2023, 10:44 часа

Студените кафе напитки са тенденция от последните няколко години. Те могат да се видят не само в лятното меню на любимите ви кафенета, но и в асортимента по рафтовете на супермаркетите в отдела за капсулирано кафе. Но защо е толкова популярно? И дали е по-здравословно от топлото кафе? Ето 7 интересни неща, които трябва да знаете за тази напитка.

Какво представлява студеното кафе?

Буквалният превод от английски език на "cold brew" е "студено варене". Този метод е изобретен като алтернатива на охладеното кафе. Истинските любители на кафето смятат, че охлаждането на кафето, приготвено по обичайния начин, или добавянето на лед към него безнадеждно разваля вкуса му. Ледът ще се разтопи, превръщайки се във вода (кафето ще загуби първоначалната си плътност), а когато се охлади по естествен начин, кафето има време да загуби аромата си. Cold brew е кафе, което се приготвя със студена вода за дълго време, от 8 часа или повече (в някои случаи времето достига 24 часа).

Различават ли се вкусовете на студеното и охладеното кафе?

Несъмнено. Важно е да се разбере, че много фактори влияят върху вкуса и аромата на кафето: качеството и разнообразието на зърната, времето за приготвяне, изпичането и дори качеството на водата. Температурата, времето и методът на приготвяне са особено важни при анализа на студеното кафе. Най-общо казано, основната разлика между "студеното кафе" и просто охладеното или още повече горещото кафе (дори ако за приготвянето му са използвани същите зърна) е, че при него на практика липсва киселината, характерна за кафето, както и горчивината в послевкуса.

Защо незабавно да спрем сутрешното кафе?

Защо студеното и охладеното (или горещото) кафе имат различен вкус?

Двата основни фактора, които могат да повлияят на вкуса на дадена напитка, са температурата и времето. Те определят скоростта на окисление - превръщането на маслата, киселините и захарите, които се съдържат в кафето. В зависимост от това колко бързо протича този процес, вкусът се променя. Например студеното варене изисква ниска температура и дълго време за приготвяне. В резултат на това кафето е по-сладко и по-меко, има по-малко киселини и деликатен вкус. Температурата влияе и на аромата, защото той е резултат от изпаряването на маслата от кафеените зърна, а при нагряване те се изпаряват по-бързо. Именно топлината придава на кафето характерния му ярък аромат. При студеното кафе ароматът може да не е толкова интензивен, но пък трае по-дълго.

Колко кофеин се съдържа в студеното и леденото кафе?

Кафето, приготвено в кафемашина, когато се добави лед, ще се различава малко от горещото по свойства. Охлаждането в този случай не се отразява на количеството кофеин. При студеното кафе всичко е малко по-сложно: нивото на кофеин в него може да бъде по-високо, обаче и тук много зависи от вида на зърната, съотношението на водата и кафето, вида на изпичането и обема на напитката.

Кое е най-доброто сутрешно кафе за събуждане?

Кое кафе е по-здравословно: студеното или горещото?

Хранителните свойства на студеното кафе все още не са много изследвани, но е ясно, че в много отношения те са подобни на тези на горещата напитка. Въпреки това учените вече твърдят, че студеното кафе може да е по-здравословно от горещото, тъй като има едно ясно предимство: по-малко киселинност, което го прави щадящо за храносмилателната система.

Каква е разликата между леденото и горещото кафе освен температурата?

На първо място трябва да разберете, че студеното кафе и специално охладеното кафе не са едно и също нещо. Например в някои кафемашини температурата и налягането позволяват да се извлекат всички предимства на кафето, цялото богатство на вкуса и аромата, а добавянето на лед отваря малко профила на кафето от другата страна. 

Какво друго освен лед може да охлади кафето?

Много често в коктейлите със студено кафе се добавят мляко, сиропи или други съставки. Днес набират популярност напитки като еспресо тоник (към еспресото се добавят тоник и лед) или нитро кафе (студено приготвено кафе, наситено с азот). Естествено, такова студено кафе се различава значително от традиционните топли напитки, с които сме свикнали. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес