Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 интересни и здравословни начина да се възползвате от плевелите

02 октомври 2024, 06:00 часа

Градинарите непрекъснато се борят с плевели през лятото. Някои хора безмилостно поливат плевелите с хербициди, други ги плевят и изгарят, а трети са се научили да се възползват от плевелите за себе си и градините си.

Плевелите причиняват сериозни щети на отглежданите култури, като се конкурират с тях за по-добри условия на живот. Някои от тях обаче носят и ползи за хората и растенията като лекарства, средства за успешна борба с вредителите и естествени торове.

 

Още: Как да премахнете плевелите - най-добрите бабини рецепти, които наистина помагат

Мулчиране

Не бързайте да изхвърляте плевелите след плевене. Те са отличен мулч. Плевелите, поставени между лехите, в близост до трайни насаждения и овощни храсти, ще предпазят почвата от прегряване и изсушаване.

Но не всички диви растения са подходящи за мулч, а само тези без семена.

Например, от натрошените надземни части на глухарчетата можете да приготвите добър мулч, благодарение на който почвата ще получи почти пълен набор от минерали.

Още: Оцет за плевели: градинар разкри дали този метод работи

 

Компост

Компостът е органичен тор, получен от гниещи растения или животински изпражнения. Този метод също е много популярен сред градинарите, тъй като в някои случаи ефективността на компоста е по-висока от тази на оборския тор и се получава безплатно.

 

Още: Как да имаме успешна борба с плевелите при доматите

Течен тор

За да направите това, трябва да вземете контейнер, да го напълните една трета с плевели, да поставите 2-3 супени лъжици захар, да го напълните с вода, като не достигате до ръба. Не трябва да затваряте плътно съда с капак, инфузията се нуждае от достъп на кислород. След няколко дни на слънце или в оранжерия инфузията е готова за употреба.

 

Готвене

Някои плевели съдържат много витамини и минерали, така че в старите времена често са били консумирани като храна, което може да се направи и днес. И така, млади листа от глухарче, житна трева, мокрици, киноа (вкусът е идентичен на спанака), репей, тиква и живовляк се слагат в салати. От коприва се прави чудесна каша.

 

Медицински цели

Лекарите често предписват лекарства на базата на растения, например при бронхит препоръчват сиропи с живовляк, а при бъбречни заболявания пийте инфузия от хвощ.

 

Маски за лице

Маски от пелин, лайка, глухарче, бял равнец, живовляк, жълт кантарион, невен, подбел и низ ще направят кожата еластична, тонизирана, ще върнат естествения блясък на лицето и ще решат някои кожни заболявания. От листата на копривата се правят кубчета лед за изтриване на лицето.

 

Продукт за коса

Инфузиите за изплакване на косата са направени от растения, които заместват обичайните балсами и носят осезаеми ползи не само за косата, но и за скалпа. За да направите това, вземете пресни или изсушени растения, нарежете ги на ситно, добавете гореща вода и оставете да кисне. За изплакване на косата са подходящи репей, хвощ, коприва, лайка, невен, жълт кантарион, живовляк, подбел, бял равнец, мента.

 

Трябва да се помни, че някои растения оцветяват косата. Лайката я изсветлява, придава златист оттенък на блондинките, а копривата придава зеленикав цвят. Затова за всеки цвят и тип коса се избира различно растение.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес