Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 проблема с устната кухина, зад които се крият други заболявания

11 февруари 2022, 16:40 часа

Неслучайно устната кухина се определя като "главния вход" на нашето тяло. Хранителните вещества, които приемаме чрез храната и водата, влизат в тялото ни именно през устата.

От една страна, тя играе важна роля във функцията на човешкото тяло, но от друга, тя е най-уязвима по отношение на проникването на различни патогени. Именно те навлизат в тялото и провокират развитието на различни заболявания.

Ако ежедневно полагате адекватни грижи за вашето орално здраве, това ще възпрепятства навлизането в тялото ви на голяма част от вирусите и бактериите. Именно те са в основата на оралните проблеми. Но това не е единствената причина, поради която си струва да обърнете внимание на оралното си здраве.

Препоръчително е да се реагира своевременно на всякакви промени и симптоми, тъй като те често издават не само проблеми с устната кухина, но и с други органи и системи.

1. Болка в зъбите или челюстта

Ако болката се появи в долната челюст и по-късно към оплакването се присъединят симптоми като слабост и болки в гърдите, обхващащи и ръцете, това може да показва предстоящ сърдечен удар.

Болките в предните зъби най-често са причинени от синузит - заболяване, което се развива поради възпаление на синусите. То често е съпътствано от главоболие и болезнени усещания в челюстта и зъбите.

Най-често зъбоболът е провокиран от пренапрягане на челюстните мускули при силно стискаме челюстта по време на сън.

2. Улцерация

Афти, херпес, левкоплакия или кандидоза - това са най-честите причини за улецерация.

Ето защо е важно да бъдете внимателни към подобни симптоми, тъй като те могат да показват различни заболявания и инфекции.

3. Лош дъх

В 90% от случаите причината за халитоза (лош дъх) трябва да се търси в устната кухина. Често тя се крие в бактериите, намиращи се под езика и заболявания на венците. В останалите 10% от случаите халитозата се провокира от заболявания на вътрешните органи.

Внезапната поява на лош дъх е предупредителен знак. Тя може да е признак на диабет тип 2, както и заболявания на черния дроб, бъбреците и червата.

4. Промени във венците

Ако забележите, че венците са придобили белезникав оттенък, това показва анемия. Когато броят на червените кръвни клетки в кръвта намалее, венците стават по-бледи. Много често това оплакване е придружено от зачервяване на езика – той изглежда възпален и лъскав.

Зачервените и възпалени венци са симптом на гингивит - възпалителен процес, причинен от бактерии.

5. Загуба на зъби

Ако изведнъж забележите, че зъбите ви започват да се клатят, а венците ви са станали яркочервени и лъскави, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Най-вероятно имате пародонтит. Това заболяване се развива поради напреднал гингивит.

Възпалителният процес прогресира и засяга корените на зъбите.

Загубата на зъби, която не е придружена от възпаление и инфекция е възможен сигнал за развитие на остеопороза. С настъпването на менопаузата жените трябва да подходят към тези симптоми изключително сериозно.

Факт е, че през този период костите започват да губят плътността си и стават по-крехки и уязвими. Ако този процес не бъде овладян, могат да се появят неприятни хронични заболявания.

6. Кървящи венци

Много често венците кървят заради инфекции и други заболявания на устната кухина.

Ако кървенето се случва твърде често, но се отделя малко количество кръв, възможната причина за това е левкемия.

В случай, че кървенето от венците е придружено с кървене от носа, тогава вероятно става въпрос за проблеми с черния дроб. Именно черният дроб е отговорен за производството на вещества, които улесняват съсирването на кръвта. Когато този процес е нарушен, се появява кървене от носа и венците.

Ако забележите някой от тези признаци, препоръчително е да потърсите съвет от медицински специалист, защото зад изброените симптоми могат да крият по-сериозни заболявания.

Менопаузата или приемането на аспирин (ацетилсалицилова киселина) също могат да причинят леко кървене от венците. В този случай няма причина за безпокойство - ще бъде достатъчно да изплакнете устата си с вода и малко количество сода бикарбонат за дезинфекция.

Важно: Информация в тази статия не замества съвет от специалист или професионална медицинска помощ. Ако имате някакви здравословни проблеми, незабавно се консултирайте с лекар!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес