Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 потенциални ползи за здравето от АРТ терапията

07 юли 2023, 14:39 часа

Създаването на визуално изкуство в терапевтична среда може да помогне за облекчаване на стреса и да повиши представата за себе си, наред с други възможни предимства, въпреки че са необходими повече изследвания.

Ползи за здравето от арт терапията

В арт терапията рисуването, скулптурирането и дори драскането могат да ви помогнат да получите достъп до предизвикателни емоции, мисли и чувства.

Създаването на изкуство е лечебна техника от хилядолетия, доказателства за което могат да бъдат намерени в много култури и традиции по целия свят. Но едва наскоро, през 40-те години на миналия век, изкуството и здравеопазването се комбинират в официална терапевтична среда, за да станат известни като арт терапия.

Днес, под ръководството на лицензиран, сертифициран практикуващ лекар, създаването на различни форми на визуално изкуство, от скулптура до рисуване и дори драскане, може да осигури мощни лечебни ползи за някои хора.

Самата арт дейност може да бъде терапевтична, тъй като потенциално облекчава напрежението, отпуска хората и отвлича вниманието им от болката. Може също така да помогне на хората да преработят минали травми или да пресеят предизвикателни емоции и чувства и евентуално да помогнат за лечение на определени здравословни проблеми.

Въпреки че са необходими повече научни изследвания, за да се разбере по-добре как арт терапията може да повлияе на психическото и физическото здраве, според скорошен преглед има нарастващ интерес към възможната й ефикасност при широк спектър от здравословни състояния.

1. Може да намали стреса

Когато е съчетано с терапия, създаването на изкуство може да осигури така необходимото облекчаване на стреса от претоварването на живота.

Едно малко минало проучване на 39 участници установи, че само 45 минути правене на изкуство (включително използване на материали за колаж, глина за моделиране или маркери) намаляват нивата на кортизол (хормон на стреса) при 75% от хората. Участниците също съобщиха, че сесията е предизвикала желание да се прави повече изкуство в бъдеще.

Друг систематичен преглед, който включва 37 проучвания с над 2000 участници, установи, че в 81% от прегледаните изследвания участниците съобщават за значително намаляване на стреса от интервенции на творчески изкуства, като арт терапия. Авторите заключават, че тези видове експресивни терапии (които също включват танци, движение, музика и други) могат да бъдат полезни интервенции за управление и превенция на стреса.

Това са зодиите с талант с рисуването

2. Може да подобри симптомите на депресия и тревожност

Работата с арт терапевт също може да бъде полезна, ако изпитвате депресия или тревожност.

Малко контролирано проучване установи, че от група възрастни жени с голямо депресивно разстройство, тези, които са участвали в 20 седмични групови сесии за арт-терапия, съобщават за подобрение на симптомите на депресия и тревожност в сравнение с контролната група, която не е участвала в арт-терапевтични сесии. Авторите предполагат, че терапевтичните сесии за правене на изкуство са позволили на участниците да се справят със стресови събития и да изразят себе си по начин, който иначе не е достъпен за тях в ежедневието.

3. Може да изгради самочувствие и да повиши представата за себе си

Въпреки че повечето настоящи изследвания в арт-терапията се фокусират върху хронични заболявания, подходът може да помогне за насърчаване на себеизразяването, както и чувството за лична независимост, самоувереност и самодостатъчност и при здрави хора. Произведенията на изкуството наистина ви помагат да разберете какво е важно за вас и какво ви дава идентичност.

4. Може да помогне на пациенти с рак да се справят с болката и стреса

Някои изследвания са установили, че арт терапията може да подобри качеството на живот и да намали депресията, тревожността и стреса при хора, които се справят с рак.

Едно малко минало проучване установи, че 20 жени, които са получили лъчетерапия за рак на гърдата, са забелязали значителни подобрения в депресията, тревожността и физическите симптоми след пет седмични арт терапевтични сесии (със сертифициран терапевт и с помощта на подходи за рисуване и рисуване), в сравнение с 21 жени, които не е получавал арт терапия. Подобренията бяха все още очевидни след четири месеца, демонстрирайки потенциално дълготраен ефект.

Рисуване с бои и мъниста

5. Може да подобри поведението при деца с аутизъм

Арт терапията може да бъде ефективна форма на лечение за подпомагане на деца с разстройство от аутистичния спектър.

Едно малко проучване, което проследява 40 деца на възраст от 6 до 12 години, установи, че след 12 сесии децата в групата за терапия с рисуване показват по-адаптивно поведение и емоции, повишена способност да споделят чувствата си и подобрени социални взаимодействия в сравнение с контролна група.

6. Може да помогне на хора с посттравматичен стрес

Арт терапията може да бъде полезен подход за хора с травма и посттравматично стресово разстройство.

Освен това, проучването цитира три отделни проучвания, които независимо предполагат, че травматичните спомени могат да се съхраняват невербално. И авторите отбелязват, че използването на невербален терапевтичен инструмент (в този случай осем 75-минутни сесии на арт терапия) вероятно позволява по-дълбока емоционална обработка. Ветераните, участвали в арт-терапевтични сесии, казаха, че са успели или да възстановят блокираните спомени, или да получат решаващи осъзнавания, които са придвижили процеса на оздравяване напред.

Източник: https://www.everydayhealth.com/integrative-health/potential-health-benefits-of-art-therapy/

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес