Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 невероятно отровни растения, които нямат място в дома и градината

12 юни 2024, 11:21 часа

Към избора на стайни растения трябва да се подхожда внимателно. Не можете да ги купувате на случаен принцип, обръщайки внимание само на красотата. Дори най-безобидното на пръв поглед цвете може да се окаже опасно растение, чиито свойства ще унищожат имунитета ви. Кои „зелени приятели“ е най-добре да не държите в апартамента си?

1. Монстера

Отровното растение монстера изглежда доста безобидно на външен вид. Листата му са големи и привлекателни. Те обаче съдържат изключително вредно вещество, с което е по-добре да не влизате в контакт – калциевите оксалати. Ако попадне върху лигавицата, това ще доведе до отравяне на тялото. Особено опасно е контактът на деца и домашни любимци с такива цветя.

8 отровни растения, които не бива да държите у дома

2. Татул

Изглежда доста красиво. Пъпките му са в два нюанса - бяло-жълто или тъмно синьо. Факт е, че отровното растение причинява ужасни симптоми. Човек, чиято лигавица бъде докосната от цветето, се отравя почти моментално. Чувства се като зашеметен. Зениците му се разширяват, езикът му се завързва, равновесието му е нарушено. Възможни са дори загуба на съзнание и конвулсии.

3. Фикусът е опасно стайно растение

Много популярно стайно растение.  Фикус се купува от много хора за апартаменти. Изглежда красиво, пречиства въздуха и дори абсорбира радиацията от компютъра. Малко хора обаче знаят, че това цвете е много отровно. При това, както за възрастни, така и за деца и животни. Не влизайте в контакт с листа от фикус. Сокът от цветето може да причини тежки алергии, а в някои случаи дори задушаване. Ако случайно докоснете лист, трябва незабавно да изтичате до банята и да измиете ръцете си.

Кои са най-отровните растения в България?

4. Отровен адениум/пустинна роза/

Друго отровно домашно цвете, адениум, също е много популярно сред домакините. Изглежда безвредно заради красотата си. Цветовете на растението обикновено са червени и бели с шарки.

Цветето има отровни венчелистчета. В домашни условия адениумът отделя сок, който, ако попадне върху лигавицата, може да причини силна болка, а в някои случаи дори смърт. Някои племена в Африка все още използват сока на растението, за да намажат стрелите си и да нанесат максимални щети на врага.

5. Беложилкова млечка

Отровното стайно растение изглежда доста сладко. То прилича на вид на традиционно палмово дърво. Много домакини го избират, защото няма нужда от специални грижи и растението се развива самостоятелно. Въпреки това, такова цвете е много опасно да се съхранява у дома. Ако влезете в контакт с него, може да се появи зачервяване и дори изгаряния по кожата. Ако млечницата попадне върху лигавицата, човек може да развие главоболие и повръщане.

6. Олеандърът също е отровен, ако се държи у дома

Олеандърът е много популярен. Растението привлича вниманието на домакините с красивите си розови листенца. Но цветето е опасно по две причини. Ако погълнете само едно листенце, можете да умрете. Ето защо е особено опасно да държите растението в апартамент за тези, които имат деца или домашни любимци. Освен това, олеандърът започва да цъфти през лятото, така че има висок риск от алергии.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес