Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те най-лоши типа колеги - как да се справите с тях?

25 февруари 2023, 20:00 часа

Със сигурност във всяка работа има някой колега, който ви дразни или не се разбирате добре с него. Но винаги има начин да излезете от тази ситуация. Ето 5-те най-често срещани типове колеги, с които може да имате проблеми.

1. Предвестник на лошите новини

Със сигурност в работата ви има поне един човек, който сякаш се опиянява от негативни новини. Веднага щом се появи пред вас, вече знаете, че същата песен ще започне отново: "доставчикът е допуснал грешка, изпълнителят е бесен. Някой трябва да поеме отговорността за това". 

Как да са справите с това?

Избягайте по-далеч и по-бързо, за предпочитане да откриете техники за медитация. Също така, ако е възможно, опитайте се да се изправите пред истинския проблем, вместо да се фокусирате върху хленчещия срещу вас. За да приключите разговора учтиво и бързо, можете да използвате две много добри оправдания : "Имам важно телефонно обаждане" или "Трябва да се приготвя незабавно за среща, която имам след 2 часа".  

2. Клюкарят

В екип от десетки хора е лесно да се появят клюки. Понякога ви се струва, че клюките нямат край. Винаги се намира някой, който има особена любов към предаването на информация. Ще има ли съкращения? Уволнен ли е нов мениджър? Няма да има увеличение на заплатите тази година? Оправдани или не, тези слухове винаги идват от едни и същи хора и всички в компанията знаят точно кои са те.

Как да се справите с тях?

Има две стратегии, които можете да използвате, за да се справите с клюкарите. Първата - да попитате за подробности: "Бях изненадан от тази информация. От някого ли я чухте, или е факт?". Хората, които обичат да клюкарстват, в същото време не обичат да се отнасят към действителността. Фактите са скучни за тях; ако поискате истинска информация и твърди данни, просто им отнемате цялото удоволствие от това. 

Друг вариант е да кажете направо какво мислите и просто да прекъснете разговора. Не позволявайте на такъв човек да прокара личните ви граници: "Знаеш ли какво, не обичам да клюкарствам на работното място. Не мога да свържа това, което казваш. Това, което се случва, не е моя работа".

Какво е алергия към работа и може ли да се излекува?

3. Кралете на драмата

Типът човек, който обича да привлича цялото внимание. Ходи зад гърба ви, стене и казва с характерен плачлив тон, че: "никой тук няма толкова отговорности като мен", "есента дойде, а аз съм единствен с хрема", "никога през живота си не сте имали работа с толкова досаден клиент". 
Омръзнало ви е от тях, те просто ви отнемат времето и изсмукват енергията ви. Разбира се, тези ситуации стигат и до вас, но веднага щом ги споменете, отприщвате нова, много по-страшна драма.

Как да излезете на глава с тях?

Опитайте се да потушите драмата още в зародиш. Щом забележите, че у събеседника ви се е включил режимът на самосъжаление, незабавно игнорирайте всички негови симптоми. Ако започнете да задавате въпроси, да проявявате интерес - този човек никога няма да спре да ви залива с преувеличените си проблеми. Не се страхувайте да кажете, че проблемът не ви интересува, или просто да изкажете честното си мнение : "Ако имате прекалено много работа, поговорете с ръководителя си. Сигурен съм, че заедно ще стигнете до споразумение". 

Не забравяйте да запазите спокойствие, докато го правите, и се опитайте да бъдете учтиви. В края на краищата не искате да предизвиквате допълнителна драма.

3 зодии ще имат много работа до края на февруари 2023 г.

4. Песимистът

Каквото и да се случва, земята винаги се срутва под краката му. Дори и да му изпратите положително съобщение или да го похвалите за добре свършената работа, с тревога в очите той ще отговори: "е, да, общо взето се получи добре, но не знаем какво ще се случи по-нататък". Щастието е гледна точка.

Как да се справите с такъв човек?

Трябва да осъзнаете, че песимистите често не осъзнават, че с поведението си повличат надолу отношението на целия екип. Понякога е достатъчно деликатно да обърнете внимание на такъв човек: "когато ви казвам нещо хубаво, опитайте се да не го превръщате в лошо. Вашето отношение е малко тревожно за хората, които са нови. Обърнете внимание следващия път".

5. Жертвата

Жертвата винаги хвърля цялата вина върху някой друг. Той се опитва да обясни своя неуспех с действията на някой друг. 
"Изпуснах крайния срок, защото счетоводителят не ми изпрати отчета навреме", "Шефът не ми обясни точно какво има предвид".
Трудно е да се работи с такъв човек, защото той не може да поеме отговорност за себе си, в края на краищата за всичко, което се е случило, са виновни другите.

Как да се справим с него?

Много е трудно да се каже на някого, че той или тя непрекъснато се оплаква и че всяко негово или нейно изречение предизвиква само негативни асоциации. Понякога обаче е полезно да се обърнете директно към говорещия и да изтъкнете, че в дискусията се нуждаете от някаква светлина в края на тунела, която да подобри настроението на всички. Посочете му това и го попитайте дали има нещо, което може да направи, за да изпълни задачата в определения срок. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес