Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те най-безсмислени въпроси на интервю за работа

08 ноември 2023, 07:35 часа

На интервю за нова работа може да попаднете на доста интересни и увлекателни въпроси, които ще заинтригуват любопитството ви и желанието да се представите по максимално добър начин. 

Съществуват и обаче такива, които често неопитни специалисти от подбор на персонал са извадили от интернет и задават на всички. Често подобен тип запитвания нямат никакво приложение към самия процес на работа, за който ви интервюират и не биха дали конкретен отговор дали  ще се справите със задачите си.

От нашия опит ви представяме 5-те най-безсмислени въпроси, задавани на интервю:

Още: 7 негласни правила за интервю за работа, които всеки трябва да знае

1. Къде се виждате след 5 години (или повече)?

Този въпрос би имал смисъл, само и единствено в ситуацията, че кандидатствате за нова позиция в настоящата ви фирма и сте видели вече всички колеги, процеси на работа, имате добра обща представа за натовареността в работния процес, дали работодателят е коректен, тоест вие в действителност се виждате да работите там след още 5 (или повече) години.

Ако въпросът обаче е зададен за съвсем нова фирма е напълно излишен, предвид че няма как да отгатнете дали след 5 години това място още ще ви харесва, за да утвърдите знанията и уменията си там. 

2. Каквo ви мотивира да станете от леглото сутрин?

Още: Най-добрият въпрос, който да зададете на интервю, ако искате да получите работата

Изненадващо, това наистина е въпрос, който се задава и който не носи абсолютно никаква стойност за размисъл от страна на интервюирания. Буквално е част от списък с брой въпроси, които да бъдат зададени, колкото да се попълни норматив.

3. Коя е най-голямата ви слабост?

Полезен отговор на този въпрос няма. Смисъл от задаването му също няма. Разбира се, че никой няма да каже "Ми... мързелив съм и закъснявам често за работа". Често се смята, че е добре да си признаеш твой недостатък и да не се казват клишета от типа "Аз съм перфекционист", а всичко останало може в последствие да бъде упоменато като причина защо не са ви дали позицията...

4. Как балансирате личния и професионалния си живот?

Още: Лъжите, които работодателите ви казват по време на интервю за работа

Категорично неуместен въпрос  Възможността ви за справяне с ежедневните си задължения и професионални задачи ще се разбере в процеса на работа. Личният ви живот би имало смисъл да бъде вкаран в интервюто за работа само под въпрос "Какви са вашите хобита и интереси?", защото предполагаемо, колектив със сходни хобита се сработва по-добре, въпреки че това категорично не е абсолютно правило. Но за сметка на това, как балансирате личния и професионалния живот си е абсолютно ваша работа и това е прекалено навлизане в личното ви пространство.

5.  Ако трябва да се опишете с три прилагателни, кои ще са те?

Какво значение има това изобщо? Разбира се, че всеки би се описал с най-добрите възможни епитети, тогава какъв изобщо е смисълът от този въпрос? Дали интервюираният се смята за "умен, смел и красив" е безпредметно. Важно е дали предходният му работодател е бил доволен от него, той как би го описал и били дал препоръка за следващия работодател.

Как да блеснете на следващото си интервю за работа с помощта на този метод?

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес