Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 състояния на ума, които пречат на живота ни

28 септември 2021, 09:20 часа

Разбира се, няма нищо по-важно от цялостното ни състояние, от нашите мисли. Те контролират здравето, енергията и целия ни живот. За да открием себе си и да живеем в хармония с ума и тялото си, са нужни доста усилия и търпение.
Ши Хенг И – шаолински монах, споделя, че за да достигне до този етап от живота си, е било нужно да прекара 30 години в търсене и изучаване именно на връзката ум-тяло. Казва, че това е фундаментът в културата и историята на шаолинските бойни изкуства, които са много древни – датират поне отпреди 1500 години.
Ши Хенг И е главен кунг-фу майстор в манастира на Шаолин, където се грижи за предаване на тяхната философия. Споделя, че едно от най-важните неща за постигане на хармония между разума и тялото, са петте препятствия към постигането на самоовладяване. Ето и какво представлява всяко едно от тях:

Чувствено желание

То представлява удоволствието, което изпитваме, когато желаем нещо силно и което стимулира повече от едно от нашите сетива. 
Например, ако тренирате усилено за предстоящо състезание, но по време на поредната тренировка телефонът ви извибрира, вие се протягате да видите от кого е съобщението и се забравяте. Прекарвате часове в ровене из социалните медии, а тренировката ви отива на заден план. 
С този пример не искаме да кажем, че чувствените желания са лоши, но често те водят до крайности – пристрастявания и мании, които ни пречат за постигането на целите, които имаме.
За да се справите с тези желания, помислете за последиците, задавайте си въпросите с какво ще ви помогне това действие и с какво ще ви навреди. Така много бързо ще се откажете от направата му.

Лоши чувства

Както може да се досетите, лошите чувства са точно обратното на чувственото желание. Те могат да са съсредоточени към определена дейност, човек или ситуация.
Никой не може да избяга от отрицателните емоции, но пък всеки е способен да се оттърве бързо от тях – стига само да има волята да го направи. Задържането им вътре в нас само ще доведе до негативи върху живота ни. 
За да се справите с тях, не ги игнорирайте, анализирайте ги – от какво се получава, какво може да промените, за да не се случва така; разговаряйте с приятел или близък, ако има разправии между вас. Това е възможност да разкриете повече за истинската си същност, да премахнете лошите навици и да създадете нови, по-добри. 

Ленивост и апатия

Нямате достатъчно енергия и мотивация, за да се справите с чакащите задачи? Определете какво ви кара да се чувствате така – недостатъчни, депресирани, неспособни, безполезни. Припомнете си за нещата, за които се борите. Представете си ги и се опитайте да се вдъхновите отново. Правете малки стъпки към възвръщането на самоувереността си. Изпробвайте медитацията като стъпка.

Безпокойство

Често се среща при хора, които постоянно се притесняват, страхуват се от бъдещето, съдят себе си и околните. Осъзнайте това чувство, наблюдавайте при какви мисли се появява най-често и го изчистете от съзнанието си. Определено и тук медитацията би се оказала най-добрият вариант.

Скептични съмнения

Поставяте под въпрос възможностите си, мислите негативно, не сте достатъчно самоуверени. В някои ситуации те дори могат да ви помогнат, може да са признак да намалите темпото, да премислите отново ситуацията, преди да действате и т.н. Задавайте си въпроси като „Логични ли са съмненията ми?“ , „Могат ли да попречат за осъществяването на целта ми?“.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес