Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 простички промени, които може да направиш в дома си, за да пребориш депресията

14 септември 2021, 08:51 часа

1. Оградете се със зеленина.

Няма съмнение, че прекарването на време сред природата е полезно за душата ви, а  изследванията  установяват, че просто ходенето на открито намалява чувството на отчаяние. Можете също да предприемете стъпки, за да внесете природата на закрито. Ако живеете в градска среда, опитайте да поставите растения на балкона или перваза на прозореца си.

Не само наблюдението на зеленина в дома ви може да бъде полезно, растенията отделят съединения, които могат да помогнат за намаляване на нивото на стрес и дори за понижаване на кръвното ви  налягане.

2. Нарисувайте или закачете стенопис.

Толкова голяма част от нашата вътрешна среда е изкуствена, което е разбираемо. Но ако искате да укрепите връзката си с природата, помислете дали да не изберете голяма картина или стенопис, която отразява случващото се извън дома ви.

3. Наслади се на гледката.

Ако имате късмета да имате красива градина, уверете се, че можете да я видите. Изхвърлете тежките си завеси и сенници и сложете големи прозорци. Не само, че виждането на природата е важно, но и пропускането на много светлина. Това помага да поддържате циркадните си ритми на правилното ниво, така че тялото ви естествено знае кога да действа бдително и кога да ви се спи, за да можете да получите останалото, от което се нуждае вашия организъм.

4. Използвайте светлинна кутия.

Излагането на естествена светлина е от решаващо значение за всички, въпреки че изглежда особено важно за тези, които страдат от сезонно афективно разстройство (САД), вид депресия, която се проявява през зимата, когато дните са по-кратки. Интересното е, че поне едно предварително проучване предполага, че дори тези, които страдат от  целогодишна депресия,  могат да се възползват от приемането на достатъчно светлина в сутрешните часове.

Ако в момента не получавате достатъчно естествени лъчи в AM, помислете за настройка на светлинна кутия във вашата спалня или кухня: Тя осигурява същия тип светлина, произведена от слънцето, но филтрира вредните UV лъчи. Опитайте да я използвате за 30 минути малко след събуждане. Първо се консултирайте с Вашия лекар, ако приемате лекарства за депресия.

5. Гледайте нещо червено или оранжево

Най-лесният начин да промените дома си е да промените цветовете по стените, твърди интериорната дизайнерка Сюзан Фолк. Топлите цветове могат да предизвикат чувство на щастие или оптимизъм.

Оранжевото е „освежаващ, стимулиращ и позитивен оттенък, който насърчава социализацията и креативността“. Бъдете ярки в забавно пространство или опитайте по-меки нюанси като теракота, праскова или бледа кайсия. Те имат широка привлекателност и са приветливи, утешаващи и весели.

Въпреки че червеното и оранжевото са широко свързани с радостта, предпочитанията за цвят са дълбоко лични. Нашата любов или неприязън към даден цвят се основава на нашите собствени уникални преживявания.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес