Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака и симптоми на дефицит на Омега-3

27 септември 2024, 16:16 часа

Те са важен компонент на вашите клетъчни мембрани. Вашето тяло също се нуждае от тях, за да произвежда сигнални молекули, наречени ейкозаноиди, които помагат на вашата имунна, белодробна, сърдечно-съдова и ендокринна системи да работят правилно.

Омега-3 са вид полиненаситени мастни киселини (PUFA). Важните омега-3 в храните включват ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), както и техния основен прекурсор алфа-линоленова киселина (ALA).

Дефицитът на омега-3 означава, че тялото ви не получава достатъчно омега-3 мазнини. Това може да ви изложи на риск от негативни последици за здравето.

Тази статия разглежда 5 възможни признака и симптома на дефицит на омега-3, как да определите дали състоянието ви на омега-3 е ниско и как да увеличите приема на омега-3.

Изследванията са в начален етап

Признаците и симптомите, изброени в тази статия, се основават на предварителни изследвания.

Към днешна дата малко проучвания са изследвали конкретно признаците и симптомите на дефицит на омега-3. По този начин повечето от проучванията в тази статия анализират нещо подобно, но различно - ползите за здравето от омега-3.

Освен това понастоящем няма стандартен тест за диагностициране на дефицит на омега-3, въпреки че има няколко начина за анализ на нивата на омега-3.

За да получат по-ясно разбиране на тази тема, учените трябва да направят повече изследвания върху признаците и симптомите на дефицита на омега-3 конкретно и може да се наложи изследователите да разработят по-добри тестове, за да го идентифицират.

Ето 5 потенциални признака и симптома на дефицит на омега-3.

1. Кожно раздразнение и сухота

Ако тялото ви няма омега-3 мазнини, едно от първите места, които може да забележите, е кожата ви. Например, чувствителна, суха кожа или дори необичайно увеличаване на акнето може да е признак за дефицит на омега-3 при някои хора.

Омега-3 мазнините подобряват целостта на кожните бариери, като предотвратяват загубата на влага и я предпазват от дразнители, които могат да доведат до сухота и раздразнение.

Едно малко проучване дава на жените дневна доза от 1/2 чаена лъжичка (2,5 ml) богато на ALA ленено масло в продължение на 3 месеца. Жените, които са го приемали, са имали намалена грапавост на кожата и повишена хидратация на кожата с близо 40%, в сравнение с тези, които са получавали плацебо.

20-седмично проучване дава богато на омега-3 конопено масло ежедневно на хора с атопичен дерматит, наричан още екзема, състояние, което причинява суха и раздразнена кожа. Участниците изпитаха намалена сухота и сърбеж и се нуждаеха от по-малко лекарства за локално приложение.

Освен това, появата на повече акне от нормалното може да е косвена индикация за дефицит на омега-3 при някои хора. Проучванията показват, че омега-3 намаляват възпалението, което според учените може да предизвика акне.

Освен това някои изследвания показват, че приемането на добавки с омега-3 може да помогне за намаляване на появата на акне и възпаление на кожата.

Интересното е, че някои проучвания също така установиха, че приемането на добавки с EPA и DHA може да намали чувствителността на кожата ви към ултравиолетова светлина.

2. Депресия

Омега-3 мазнините са основен компонент на мозъка и е известно, че имат невропротективни и противовъзпалителни ефекти.

Те дори могат да помогнат при лечението на невродегенеративни заболявания и мозъчни разстройства, като болестта на Алцхаймер, деменция и биполярно разстройство. Много проучвания показват връзка между ниския статус на омега-3 и по-високата честота на депресия.

Докато много фактори допринасят за развитието на психични разстройства, диета с високо съдържание на омега-3 може да помогне за намаляване на риска от някои психични състояния. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги, за да бъдете изследвани за депресия и да определите подходящи стратегии за лечение.

Експерти разкриват: Хранителната добoвка и тази диета са тайната на кожата без акне

3. Сухи очи

Омега-3 мазнините играят роля за здравето на очите, включително поддържане на влажността на очите и вероятно дори производството на сълзи.

Поради тази причина много доставчици на здравни услуги предписват омега-3 добавки, за да помогнат за облекчаване на синдрома на сухото око. Симптомите за това често включват дискомфорт в очите и дори смущения в зрението.

Едно висококачествено проучване при 64 възрастни със сухо око разглежда ефектите от приема на омега-3. Една група участници консумира две капсули дневно, всяка от които съдържа 180 mg EPA и 120 mg DHA. Другата група участници взеха плацебо.

След 30 дни тези, които са приемали добавки с омега-3, са имали по-малко изпаряване на сълзи, подобрени симптоми на сухота в очите и повече производство на сълзи.

За разлика от това, други проучвания са установили, че приемането на добавки с омега-3 не води до разлика в симптомите на сухота в очите в сравнение с приемането на плацебо със зехтин.

Ако сте забелязали повишена сухота в очите, това може да е индикация, че в диетата ви липсват омега-3 мазнини.

Въпреки това много здравословни състояния могат да допринесат за симптомите на сухота в очите. Поради това е важно да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако изпитвате сухота в очите или други симптоми, свързани с очите.

4. Болки и скованост в ставите

Обичайно е да изпитвате болки в ставите и скованост, когато остареете.

Това може да е свързано със състояние, наречено остеоартрит, при което хрущялът, покриващ костите, се разрушава. Алтернативно, може да е свързано с възпалително автоимунно състояние, наречено ревматоиден артрит (RA).

Някои проучвания са установили, че приемането на добавки с омега-3 помага за намаляване на болките в ставите и увеличава силата на захващане. Изследванията показват също, че PUFA могат да помогнат при остеоартрит, въпреки че са необходими повече изследвания върху хора.

Нещо повече, изследванията показват, че омега добавките могат да помогнат за намаляване на активността на заболяването при тези с ревматоиден артрит, както и да подобрят симптомите при хора с болестта.

Ако сте забелязали увеличаване на болките в ставите или свързаните артритни симптоми, вашият статус на омега-3 мазнини може да е нисък и приемането на добавки може да помогне.

Въпреки това е важно да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако изпитвате болки в ставите или симптоми на артрит. Те могат да помогнат за определяне на правилното лечение.

5. Промени в косата

Точно както омега-3 мазнините помагат за задържане на влагата в кожата, те също помагат да поддържате косата си здрава. Промените в текстурата, целостта и плътността на косъма могат да показват нисък статус на омега-3.

7-те най-добри растителни източника на омега-3 мастни киселини

Едно 6-месечно проучване даде на 120 участнички омега-3, заедно с омега-6 мазнини и антиоксиданти, в ежедневна добавка.

В края на проучването тези, които са приемали добавката, са имали намален косопад и повишена плътност на косата в сравнение с контролната група.

Ако изпитвате повишен косопад или сте забелязали, че косата ви изтънява или се чувства суха и чуплива, приемането на добавки с омега-3 може да ви помогне.

Дефицитът на омега-3 е състояние, при което тялото ви няма достатъчно налични омега-3 мазнини. Обикновено това е резултат от липсата на достатъчно хранителни източници на омега-3 в дългосрочен план.

Докато доставчиците на здравни услуги не оценяват редовно хората за дефицит на омега-3, може да има някои индикатори, че състоянието ви е ниско.

Например, липсата на омега-3 може да доведе до или да изостри суха и раздразнена кожа, възпаление, изтъняване и загуба на коса, депресия, сухота в очите и болки или скованост на ставите. Изследванията, свързващи тези симптоми с дефицит на омега-3, са предварителни, така че са необходими повече изследвания.

Най-добрият начин да подобрите статуса си на омега-3 е да увеличите количеството, което получавате от вашата диета. Мазната риба и морските дарове са богати на омега-3 мазнини DHA и EPA, докато някои растителни масла съдържат ALA. Можете също така да получите омега-3 мазнини от добавки, направени от риба, крил или водорасли.

Ако сте загрижени за по-сериозен дефицит на омега-3, най-добре е да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, за да определите подходяща оценка и лечение.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес