Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че сте имали COVID-19 без да разберете

09 февруари 2021, 18:27 часа

Всички вече знаем, че можем да сме носители на COVID-19 без да имаме никакви симптоми за това. Ако искате да знаете дали сте прекарали вируса, просто вижте следващите 5 признака, които могат да ви го подскажат:

1. Настинали сте лошо в началото на 2020 година – много лекари и специалисти твърдят, че COVID-19 може да е върлувал в България още преди официалните данни за това. Ако сте имали лоша настинка през януари или февруари 2020 година, която е протекла тежко и с температура, много е вероятно да сте прекарали именно този вирус.

2. Загубили сте апетита си без причина – загубата на вкус понякога може да доведе и до загуба на апетит без да си давате сметка за това. Ако сте имали особен период от 1-2 седмици, в който сте нямали апетит, защото нищо не ви е било вкусно, можете да сте прекарали COVID-19.

3. Задъхвали сте се – както знаете, вирусът атакува директно белите дробове и е много възможно, когато сте спортували или просто сте изкачвали стълбите до дома ви, да сте усещали необичайно за вас задъхване. Често то минава за няколко дни и е много вероятно изобщо да не сте му обърнали внимание.

4. Усещали сте силна умора – възможно е силната умора без никакви други симптоми отново да е свързана с COVID-19. Смята се че над 50% от заразените с вируса са изпитвали умора през цялото време и по време на възстановителния период.

5. Имали сте косопад – необичайният косопад също е срещан симптом, макар и рядко, след прекарана инфекция на COVID-19. Ако сте имали такъв кратък период, без видима причина за това, е възможно просто да е било вследствие на вируса. Трябва да знаете обаче, че за косопада може да има и други причини – бременност, липса на витамини или рязка загуба на тегло.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес