Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че човекът срещу теб те манипулира

23 май 2021, 20:45 часа

Ако се чувствате много уморени на работа и сте плакали няколко пъти в тоалетната през последната седмица, причините може да са много. Но ако всички тези промени започват след активна комуникация с конкретен колега, може би сте срещнали манипулатор по пътя си. Как да разпознаем дали това наистина е така и какво може да се направи.

1. Манипулаторите не са готови да търсят общи решения

Те винаги искат да имат последната дума, когато избират място за среща, не искат да се приспособяват към вашия график и възможности, не дават време да мислите за работни задачи, принуждавайки ви да се съгласите набързо с техните идеи.

2. Манипулаторите се правят, че не разбират нищо

„О, няма ли да направиш тази таблица по-бързо? Аз така и не  разбрах как работи тази формула ”. Ако вашият колега включва режима „не знам“ по няколко пъти на ден и прехвърля задачите си към вас, това няма да завърши добре.   

3. Манипулаторите дават само отрицателна обратна връзка

Често те могат да го прикрият като неприятни коментари или шеги, които не само не дават никаква градивна критика, но и едва ли ви мотивират да поправите нещо.

4. Манипулаторите лъжат и / или не казват

В случаите, когато им е от полза, манипулаторите лесно могат да „пропуснат“ важни факти. В ситуации, когато директно ги насочвате към това, доста често срещана реакция е усърдното убеждение, че вашата интерпретация на събитията е неправилна и изкривена.

5. Манипулатори тормозят

Използването на агресия, за да ви сплаши и принуди да направите нещо, е често срещан трик за манипулатора. „Морков и пръчка“ е идеалният му принцип, но за да се получи първият, е достатъчно да се направи само малка грешка, а вторият остава практически недостижим.

Какво да направя по въпроса?

1. Опитайте се да го разрешите лично

Тази опция е подходяща в случаите, когато за първи път е забелязано манипулативно поведение. Кажете възпитано на колега за вашите притеснения. По неговата реакция можете да разберете дали трябва да направите нещо по-нататък или не.

2. Свържете се с екипа и / или отдела за човешки ресурси

Ако разговорът лице в лице не помага, тогава има смисъл да повдигнете въпроса в екипа - по този начин събирате обратна връзка от няколко души и се опитвате да разберете доколко същият проблем тревожи другите. Не забравяйте, че оплакването до отдел „Човешки ресурси“ не е присъда за уволнение и потенциал да поискате обучение на вашия екип по обезпокоителната тема (за въпроса с манипулаторите има най-много семинари с треньори или психолог).

3. Защитавайте границите си

Ако чувствате, че колега ви манипулира, не се страхувайте да му кажете директно, че няма да толерирате подобно поведение. Токсичните и манипулативни хора влияят пряко на въздействието върху вашето психическо и физическо здраве.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес