Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 популярни митове за бръсненето, в които да спрете да вярвате

14 април 2022, 18:00 часа

Жените от всяка възраст предпочитат и използват различни методи за обезкосмяване. Нашите баби и майки са си правели сами кола маска у дома от захар и лимомена киселина или са използвали депилатоар. В козметичните салони отдавна вече се предлагат процедури по обезкосмяване с нови и модерни методи, като фото или лазерна епилация, които имат много по-дълготраен ефект.

Но може би един от най-използваните и бързи методи за премахването на космите си остава бръсненето. Използваме го често, когато ни се налага, а нямаме време да отидем на козметик. Истината е обаче, че той незаслужено се слави с доста лоша репутация и за да спрете да вярвате в нея, днес решихме да развенчаем 5 от най-популярните митове.

1. Първият от тях е, че е бръсненето на сухо е за предпочитане.  Истината е обаче, че по този начин може да раздразните кожата си и тя да стане по-суха и да започне да се лющи. Ето защо винаги, когато посегнете към самобръсначката, винаги използвайте и сапун или крем за бръснене, за да хидратирате кожата си.

2. Не е вярно твърдението, че с новите самобръсначки можете да се порежете и да нараните кожата си. Всичко зависи от натиска, който оказвате върху нея при бръсненето. Просто не бързайте, и си създайте навика и свикнете да оказвате един и същи натиск, без значение дали ножчето вече е доста старо или току-що сте взели ново такова. Така няма опасност да се порежете и да се нараните.

3. Един от най-разпространените митове е, че при бръсненето, космите растат много по-бързо и стават по-гъсти. Истината е, че това не е точно така, защото повторното израстване на космите, зависи от нивата на вашите хормони и от генетичната ви предразположеност към това. Ето защо не вярвайте на това твърдение, защото то може само да ви заблуди и да ви откаже от този иначе толкова лесен и евтин метод за премахване на космите.

4. Мит е, че при бръсненето, космите стават по-твърди и по-дебели. Истината е, че те винаги израстват в естествения си цвят и той не се променя. Разликата идва от това, че когато са по-къси, те изглеждат по-тъмни, а когато пораснат леко изсветляват.

5. Последният от тези 5 мита гласи, че бръсненето е предпоставка за врастването на космите. Това обаче изобщо не е така, защото всичко зависи от посоката на растеж на косъма. Някои от тях не могат да израснат над повърхността, а се извиват и растат настрани, в следствие на което има случаи да се забият обратно в кожата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес