Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 популярни мита за бръснене са разбити

06 март 2022, 12:05 часа

Когато става въпрос за бръснене, важно е да се знае истината за митовете. Ето 5 мита за бръсненето, които са напълно развенчани. С толкова много информация навсякъде по отношение на бръсненето понякога може да е трудно да се разбере кое е вярно и кое не.

Мит 1

Бръсненето прави космите по-дебели, кара ги да растат по-бързо и ги прави по-тъмни.

Генетиката и хормоните влияят на цвета, дебелината и растежа на космите, а не самото бръснене. Острието на бръснача реже космите над повърхността на кожата, което прави подрязаните косъмчета да изглеждат по-дебели и по-тъмни, когато пораснат. Освен това скоростта, с която растат, също може да варира. Космите под мишниците, например, растат с 50% по-бързо от космите по краката.

Мит 2

Използването на остро, ново острие обикновено причинява повече драскотини и порязвания, отколкото тъпото острие.

Всъщност бръснач с тъпо острие може да причини повече прорези, порязвания и дразнене на кожата, отколкото ново, остро острие. Тъпите остриета дърпат космите по кожата ви и се усещат по-груби, когато ги плъзнете по тялото си, което може да доведе до по-голямо дразнене след бръснене. Острите бръсначи се плъзгат по-гладко по кожата ви и имате нужда само от леко натискане, за да постигнете желания резултат. Освен това, използването на остър бръснач също подобрява и ускорява бръсненето ви, докато тъпото острие ще изисква повече преминавания върху същата област, за да отрежете повърхностните косми ефективно, увеличавайки риска от дразнене на кожата. Ако смятате, че бръсначът ви е тъп, време е да го смените .

Мит 3

Силното натискане на бръснача ще направи бръсненето по-прецизно.

Прилагането на прекалено голям натиск върху самобръсначката увеличава шанса за порязвания и нараняване. Ако бръсначът ви е остър, натиснете леко дръжката и оставете острието да свърши своето.

Мит 4

Бръсненето на една и съща зона повече от веднъж ще доведе до по-щателно бръснене.

Бръсненето на една и съща зона твърде много пъти може да раздразни кожата ви. Ако самобръсначката ви не избръсне добре при първото преминаване, нанесете отново гел за бръснене и прокарайте бръснача внимателно върху зоната отново. Ако все още не можете да се обезкосмите добре, може би е време да смените острието на бръснача си или можете да опитате такъв с повече остриета.

Мит 5

Бръсненето прави тена ви да избледнява по-бързо.

Вашият тен няма да изчезне с бръснене. Всъщност ако го правите редовно, това подобрява вашия тен, тъй като помага за премахване на лющеща се, мъртва кожа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес