Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина за ЕКО пране

22 май 2021, 21:45 часа

Модерно е да сме ЕКО и колкото повече хора последват това течение, толкова по-добре. Кой ще опази природата, ако не самите ние? Грижата към нея се изразява в различни посоки – хранене, шофиране, използване на електрически уреди и други. Създават се алтернативи, които помагат да намаляване на отделянето на вредни емисии, които замърсяват въздуха. Стига да се поинтересуваме, воденето на природосъобразен начин на живот е много лесно. Природата ни дава много и трябва да ѝ се отблагодарим. Ето защо е важно да правим каквото можем с грижа към нея, дори това да значи да перем ЕКО. Как по-точно се случва това? – Разберете със следващите 5 начина за ЕКО пране, с които можете да допринесете за опасването на природата.

1. Температура на пране – колкото по-ниска е температурата на изпиране, толкова по-малко вредни емисии ще бъдат отделени. Прането със студена или леко топла вода защитата природата, ето защо следващия път можете да разделите прането на няколко купчини. Ще видите, че не всички дрехи са упорито замърсени и се нуждаят от гореща вода.

2. Пълна пералня – пускайте пералня само когато е пълна. По този начин спестявате вода и енергия. Не пускайте пералня за две-три неща, по-добре измислете какво друго можете да облечете и със сигурност ще откриете. Много често ви се иска да пуснете блузата на детето, което е окапало с храна или работната униформа, която ви трябва за утре. А може би имате резервна, а детето има и други блузки. Помислете затова, а ако нямате друг вариант, напълнете пералнята с други дрехи, за да не пере напразно само една или няколко дрехи.

3. Перилни препарати – използвайте препарати за пране, които са ЕКО. Има такива, стига да се разтърсите. Това са алтернативи на класическите прах и омекотител, които са създадени с грижа към природата и пак почистват дрехите.

4. Белина – когато купувате белина, изберете продукт, който не е на хлорна, а на кислородна основа. Това е нова ЕКО формула, която се отнася с грижа към природата. Имате избор, стига само да го направите.

5. Сушене на дрехите – използвайте сушилник и сушете дрехите на терасата или двора. За предпочитане е да не ползвате сушилня. Оставете дрехите да изсъхнат естествено на чист въздух. Ако сушите дрехите в машина, вредите и на природата, и на себе си, защото изсушените в сушилня дрехи дразнят кожата. Така че, ако някоя дреха не ви трябва спешно, по-добре оставете сушилнята да си почива и подарете на дрехите си естествено съхнене от чистия въздух навън.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес