Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 много дребни манипулации, които дори не забелязвате, но им се подчинявате

06 ноември 2023, 08:15 часа

Научете за коварно фините техники, които другите хора използват, за да ви контролират и да ви накарат да танцувате според тяхната мелодия. Говорейки за тези трикове, ще ви научим как да им устоите.

В ежедневието си понякога сме изложени на манипулации, за които дори не подозираме. Нека да разгледаме пет от тези малки трикове за манипулация, които вероятно приемате за даденост. Познаването на тези манипулации ще ви помогне да им устоите и най-накрая да действате според вашите нужди, а не на други хора.

1. Манипулация „имам нужда“ вместо „искам“

Още: Жените МАНИПУЛИРАТ мъжете точно с ТЕЗИ 5 изречения

Една такава манипулация е използването на фразата „имам нужда“ вместо „искам“. Това променя истинския смисъл и превръща чуждите желания в уж обективна необходимост. Вместо директно да кажете нещо, което искате, манипулаторът и ние самите понякога използваме тази фраза, за да убедим другите да изпълнят искането.

2. Манипулация "Мога ли?.."

С тази техника прехвърляме отговорността върху събеседника, заявявайки желанието си да направим нещо. Да се ​​каже „не“, когато въпросът е формулиран по този начин, е много по-трудно, тъй като може да се възприеме като отказ от помощ или подкрепа. Тук е важно да разберем, че винаги имаме правото да не следваме нечие ръководство и да не определяме собствените си граници. Дори и да звучи малко грубо.

3. Манипулация „Всеки знае, че...“

Още: Топ 3 на най-умелите манипулатори в Зодиака

Третата техника е да използвате фразата „Всички знаят, че...“. Използва се, за да убедите събеседника във вашата гледна точка. Става така: ако не сте съгласни с твърдение, вие признавате, че не знаете нещо, което всички знаят. Всъщност това, което „всеки знае“ не винаги е дори факт – манипулаторът може да „бетонира“ субективното си мнение по този начин. Важно е да включите критичното мислене навреме, когато чуете подобни твърдения в речта на вашия събеседник.

4. Манипулация „Какво ще изберете: вариант 1 или вариант 2?“

Тази формулировка ни изправя пред несъществуващ избор и ограничава първоначално съществуващите възможности. В действителност може да има много повече опции от само една двойка и може да харесаме повечето от тях много повече от това, което ни е предложено. Освен това с тази формулировка отказът първоначално се отхвърля, което също е фундаментално погрешно.

5. Манипулация „веднъж ти казах...“

Още: Тези зодии са отлични манипулатори

И последната техника е използването на фразата „веднъж ти казах…“. Такива формулировки се използват за създаване на чувство за задължение или вина. Повечето от нас живеят според правилото „трябва да платите за всичко“. Понякога хората могат да използват този навик като манипулация. Някои хора помагат „любезно“ и след това ги молят да се отплатят за тяхната доброта, когато имат нужда от нея. Важно е обаче да запомните, че отношенията като цяло се основават на взаимна подкрепа, а не на чувство за дълг.

Първоначалното познаване на тези манипулации вече значително намалява шанса някой да може да ги използва срещу вас. Бъдете уверени и не се страхувайте да защитавате правата и границите си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес