Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които сгъстяват кръвта - ограничите употребата им!

20 февруари 2022, 09:19 часа

Една от основните причини за съсирването на кръвта е липсата на течност в тялото, така че е важно да пиете вода редовно. Освен това някои храни сгъстяват кръвта. По-добре е да ограничите употребата им.

Черен дроб, сърце и бъбреци

Тези продукти са пълни с полезни витамини от група В, желязо и фосфор, затова често се препоръчват на хора с анемия и за профилактика на дефицит на желязо.

Въпреки това, постоянното използване на черния дроб, сърцето и бъбреците повишават не само хемоглобина, но и тромбоцитите, а това увеличава риска от запушване на кръвоносните съдове с предразположение към тромбоза.

Банани

Бананите са богати на калий, който подобрява съсирването на кръвта. Те обаче също са с високо съдържание на прости захари и могат да повишат нивата на глюкозата и по този начин да доведат до кръвни съсиреци. Бананите също са противопоказани при хора с разширени вени, хипертония и тромбофлебит. Не можете да ядат банани и тези, които са претърпели инфаркт или инсулт.

Орехи

Това е източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини, желязо, цинк и йод, необходими за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. В същото време орехите съдържат танини, които могат да допринесат за съсирването на кръвта.

Така че не злоупотребявайте с този продукт. Препоръчително е да ядете не повече от 3-4 ядки на ден, за да получите само ползи за здравето.

Картофи

Обогатява тялото ни с растителни протеини, калий, цинк, магнезий, фосфор и витамин С. Картофите изглеждат абсолютно здрави. Да, но в него все още има много нишесте, което бързо се превръща в прости въглехидрати и повишава нивата на глюкозата, което увеличава съсирването на кръвта. Особено опасно е да се ядат картофи, пържени в растително масло.

Магданоз

Магданозът ни насища с витамини А и В, калий, фосфор и калций, но не трябва да се консумира в големи количества. Магданозът има диуретичен ефект, което може да причини недостиг на течности в организма. Освен това съдържа витамин К и, както вече обяснихме, провокира образуването на кръвни съсиреци. Така че при хипертония, разширени вени и склонност към образуване на кръвни съсиреци е по-добре да добавите други зеленчуци към храната.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес