Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 грешки при миене, които ще състарят кожата ви по-бързо

07 август 2023, 09:48 часа

Кожата често плаща скъпо за грешния подход към рутинното почистване.

Грешка №1. Твърде силно търкане на кожата

Това важи особено за тънката и чувствителна кожа. Експертът не препоръчва да се търка и разтяга епидермиса на всяка възраст, за да не се провокира появата на бръчки.

Ако използвате памучни тампони, действайте с меки и кръгови движения, като избягвате силно механично въздействие.

Не мийте лицето си с гореща вода, тя буквално „изтегля“ влагата от кожата ни. По същата причина не е полезно да стоите дълго време под горещ душ.

Грижа за кожата: 6 стъпки, които да правите всеки ден

Грешка №2. Пропускате стъпката на тонизиране

Това е един от задължителните етапи на грижата за кожата на лицето. Почиства остатъчните замърсявания и нормализира рН на кожата дори след използване на почистващи продукти с агресивни съставки. Използването на тоник подобрява проникването на крема. Това е много проста стъпка, но дава много по-добри резултати, когато се използва редовно.

Грешка #3. Не изплаквате мицеларната вода

Според най-новите козметични ръководства е по-добре да не оставяме прословутите мицели върху кожата. Смята се, че те разрушават междуклетъчните връзки, влошавайки бариерните функции на епидермиса. Кожата става суха, чувствителна, могат да се появят обриви.

Така че правилният подход е: Ние даваме възможност на мицелите - топчета от мастни молекули с вода вътре - да разтварят козметиката и след това да измиете всичко с любимия си почистващ препарат за лице или гел.

Когато използвате многоетапно почистване, е важно да избягвате грешки в съвместимостта на продукти с различни съставки. Например, киселините могат да причинят неутрализирането на ценните пептиди в продуктите против стареене. И ретиноидите не трябва да се смесват с нищо в едно приложение, тъй като те са твърде активни сами по себе си.

10 златни правила за грижа за кожата на лицето

Грешка #4. Опитвате се да почистите кожата си "до скърцане"

Това важи особено за тези с мазна кожа и несъвършенства. Те се опитват да се мият няколко пъти на ден, интензивно използват всякакви ексфолианти. Често такава грижа има отрицателен ефект: хидролипидната бариера е нарушена, което я прави по-уязвима към различни проблеми, включително възпаления и инфекции.

В никакъв случай не трябва да злоупотребявате с антибактериални средства..

Грешка #5. Рядко перете кърпата за ръце

Познаваме хора, които обикновено бършат лицето и тялото си с една и съща кърпа. Много лош навик. В топлата и влажна среда на банята, бактериите в мъхестата тъкан се размножават със скоростта на светлината и след това ентусиазирано мигрират към лицето. Ако не можете да изперете кърпата си за лице поне веднъж на всеки три дни, просто използвайте хартиени кърпи - лесно и ефективно!

Ваканционна тенденция

Тенденцията да се мием със солена вода се завръща у нас, благодарение на социалните мрежи, всяко лято, подобно на носталгията по почивка край морето. Въпреки това, такава грижа, напротив, може да повлияе неблагоприятно на състоянието на кожата. Високото съдържание на сол във водата просто ще я изсуши. Търсите ваканционно усещане? По-добре е да използвате термална вода.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес