Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 често срещани грешки, които ви пречат да приготвите ароматен и вкусен чай

29 януари 2024, 13:46 часа

Чаят е неизменна част от нашето ежедневие, но не винаги обръщаме достатъчно внимание на правилното му приготвяне. Грешките, които допускаме, могат да повлияят не само на вкуса на чая, но и на неговите полезни свойства. Нека да разберем как да избегнем пет често срещани грешки при приготвянето на чай.

Как да варим чай правилно: 5 най-чести грешки

Грешка №1: неправилно количество чай при варене

Една от основните грешки е използването на неправилно количество чай. Според класическата рецепта на 200 мл вода трябва да се използват 2 грама чай от листа, или с други думи 1 чаена лъжичка чай на чаша.

Нарушаването на тази пропорция може да доведе до преваряване, правейки чая горчив или, обратно, без характерен вкус и аромат. В допълнение, прекалено силният чай може да бъде вреден за здравето, тъй като може да повиши нивата на флуорид, което може да повлияе отрицателно на здравето на костите.

Чаят от този плод сваля кръвното и холестерола

Грешка №2: Повторно варене

Повторното накисване на чая е въпрос на дебат. Някои смятат, че няма смисъл да се приготвя отново охладен чай, тъй като той вече е предал всичките си полезни вещества при първоначалното приготвяне.

Британската компания за чай не препоръчва повторна инфузия, предвид европейския стандарт от 2 грама на чаша. В китайско-японската чайна традиция обаче многократното накисване се счита за норма, особено за оолонг, пуер и зелен чай.

Грешка №3: ​​Неправилно време за варене

Всеки вид чай изисква собствено време за накисване. Черният чай, улонг и пуер трябва да се варят 3-5 минути, зеленият и белият - 2-3 минути, тизанът - 5 минути. Предозирането с течение на времето може да доведе до окисление на феноли, липиди и етерични масла, което ще влоши вкуса и аромата на напитката.

Лекар: Тези 2 чая забавят стареенето

Грешка №4: Неправилна температура на водата за варене

Температурата на водата е друг важен фактор. Обикновено чаят се прави с вряла вода с температура 95 градуса. Въпреки това, за по-деликатни зелени и бели чайове, този параметър може да бъде намален до 75-85 градуса. Неправилната температура може да повлияе на развитието на аромата и вкуса на чая.

Грешка № 5: Избор на нискокачествен чай

Няма значение колко внимателно следвате всички предишни стъпки, ако използвате чай с ниско качество. Когато избирате чай, обърнете внимание на датата на събиране, опаковката и мястото, където е произведен. Избягвайте чай с изкуствени добавки, предпочитайте естествени съставки. Всички тези аспекти влияят на вкуса, аромата и ползите за здравето на вашия чай.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес