Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 причини да се приготвите с боров мед за зимата

26 август 2021, 08:20 часа

В сезона на зимнината, когато се колебаете с какво да напълните избата, искаме да ви припомним, че е важно да подбирате продукти, които не само са вкусни, но и полезни за здравето, подобряват благосъстоянието на организма, борят се с традиционните зимни инфекции и подпомагат функционирането на имунната система. Подобен продукт е боровият мед, които е известен със своите 4 ползи за здравето. Прилаган в народната медицина от незапомнени времена, той е чудесно средство за профилактика и лечение на редица заболявания и е изключително вкусен.

Как боровият мед подобрява общото здравословно състояние?

1. При грипни, простудни заболявания и проблеми, свързани с дихателната система.

Боровият мед е полезен при ларингити, фарингити, кашлица, ангина, възпаление на белите дробове. Притежава изразено противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие. Стимулира имунната система и подпомага естествените защитни сили на организма за справяне със заболявания на дихателните пътища. За проява на благотворното му действие може да се приема вътрешно – като сладко или към чай, както и да се използва външно – за намазване на сливиците в случаите, когато проблемът е свързан с тях.

2. При кожни раздразнения.

Боровият мед е лек за редица кожни заболявания и наранявания. Подпомага регенерацията при рани от различно естество. В този случай се прилага външно – върху кожата, която се нуждае от подкрепящите му лечебни свойства.

3. При заболявания на стомашно-чревния тракт

Приемът на боров мед от пациенти, страдащи от гастрит, язва, колит и други болести, свързани със стомаха, подпомага лечението и профилактиката на тези заболявания и подобрява състоянието на стомашно-чревния тракт.

4. Възстановяване на организма.

Доказана е ползата от приема на боров мед след дълго и тежко боледуване, тежки операции, залежаване поради здравословен проблем с цел подпомагане на възстановяването на организма.

Как да си приготвите сами борово сладко

Боровият мед се прави от пчелите, но борово сладко, което е също толкова полезно и здравословно, може да си приготвите и сами. Боровите шишарки се срещат в иглолистните гори. По местата с голяма надморска височина – 1500 метра – удачно е да ги събирате през юли. За направата на борово сладко са ви нужни 90 зелени шишарки, 1.5 кг. захар и лъжица лимонтозу. Шишарките се варят в 3 литра вода до кипване. Когато течността остане наполовина, се прецежда, добавя се захарта и се вари до сгъстяване. Преди сваляне от огъня се прибавя лимонтозуто. Сладкото се налива в бурканчетата топло и се обръщат с капачките надолу. Това позволява сладкото да може да се стерилизира и да издържи дълго време в долапа ви, носейки превъзходен вкус и здраве през лютата зима.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес